Κλειδώνει στο σημερινό Eurogroup η δόση των 748 εκατ. ευρώ


Επί τάπητος θα τεθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με θετική ετυμηγορία από τους θεσμούς και θα ξεκλειδώσει τη δόση των 748 εκατ. ευρώ. 

Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για τις εκθέσεις μεταμνημονιακής παρακολούθησης των Κύπρου, την Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας και θα συζητήσει τη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος.

Δεδομένου ότι το Eurogroup θα δώσει εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις της εν μέσω κορωνοϊού θα ανοίξει το δρόμο ώστε ο ESM να μεταβιβάσει στην Ελλάδα 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που είχαν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMP/ANFA) και να εγκρίνει την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η ελάφρυνση από την απόφαση αυτή θα ανέλθει στα 103,64 εκατ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την εποπτεία του ΔΝΤ στη ζώνη του ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 για τη ζώνη του ευρώ. Σε αυτή το ΔΝΤ αξιολογεί τις οικονομικές εξελίξεις, και παρέχει στοχοθετημένες συμβουλές πολιτικής.

Στο Eurogroup θα γίνει συζήτηση και για τη λειτουργία του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, με το βάρος να πέφτει στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας και της Κροατίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ