25 Απριλίου 2024

Κυκλοπία : Αυτό είναι το προσδόκιμο ζωής των ασθενών της


Το πιο εμφανές σύμπτωμα της κυκλοπίας είναι ένα μόνο μάτι ή ένα μερικώς διαιρεμένο μάτι. Ένα μωρό με κυκλοπία συνήθως δεν έχει μύτη, αλλά μια προβοσκίδα (ανάπτυξη που μοιάζει με μύτη) αναπτύσσεται μερικές φορές πάνω από το μάτι ενώ το μωρό βρίσκεται σε κύηση.

Η κυκλοπία συχνά οδηγεί σε αποβολή ή θάνατο. Η επιβίωση μετά τη γέννηση είναι συνήθως μόνο θέμα ωρών. Αυτή η κατάσταση δεν είναι συμβατή με τη ζωή. Δεν είναι απλώς ότι ένα μωρό έχει ένα μάτι. Είναι μια δυσπλασία του εγκεφάλου του μωρού στις αρχές της εγκυμοσύνης.

Σε ποια άλλα όντα εμφανίζεται η κυκλοπία

  • Η κυκλοπία, επίσης  εμφανίζεται περίπου στο 1 στα 100.000 νεογέννητα (συμπεριλαμβανομένων των τοκετών). Μια μορφή της νόσου υπάρχει επίσης στα ζώα. Δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής της κατάστασης και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.

Αιτίες που την προκαλούν

  • Η Κυκλοπία είναι ένας τύπος γενετικού ελαττώματος που είναι γνωστός ως holoprosencephaly. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόσθιος εγκέφαλος του εμβρύου δεν σχηματίζει δύο ίσα ημισφαίρια. Ο πρόσθιος εγκέφαλος υποτίθεται ότι περιέχει τόσο εγκεφαλικά ημισφαίρια, τον θαλάμο όσο και τον υποθάλαμο .
  • Οι ερευνητές πιστεύουν ότι διάφοροι παράγοντες ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο κυκλοπίας και άλλων μορφών ολοπροσεγκεφαλίας. Ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου είναι ο διαβήτης κύησης .
  •  Η έκθεση σε χημικές ουσίες ή τοξίνες μπορεί να φταίει. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης μιας μητέρας σε επικίνδυνες χημικές ουσίες και ενός υψηλότερου κινδύνου κυκλοπίας.
  • Το ένα τρίτο των μωρών με κυκλοπία ή άλλο είδος ολοπροσεγκεφαλίας, η αιτία αναγνωρίζεται ως ανωμαλία στα χρωμοσώματά τους. Συγκεκριμένα, η ολοπροσεγκεφαλία είναι πιο συχνή όταν υπάρχουν τρία αντίγραφα του χρωμοσώματος 13. Ωστόσο, άλλες ανωμαλίες χρωμοσωμάτων έχουν αναγνωριστεί και ως πιθανές αιτίες.
  • Για ορισμένα μωρά με κυκλοπία, η αιτία αναγνωρίζεται ως αλλαγή με ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν τα γονίδια και τις πρωτεΐνες τους να δρουν διαφορετικά, γεγονός που επηρεάζει το σχηματισμό του εγκεφάλου. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει αιτία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ