Ποια τραγούδια είναι ακατάλληλα για οδήγηση;


Η μουσική είθισται να λέμε πως εξημερώνει τα άγρια. Καμιά φορά, όμως, εξαγριώνει τα ήμερα. Και κάποιες φορές μπορεί να συμβεί πίσω από το τιμόνι.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία από ασφαλιστική εταιρία, η μουσική επιφέρει τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο στην οδηγική μας συμπεριφορά. Όπως είναι αναμενόμενο, το πρώτο σκέλος είναι αποτέλεσμα τραγουδιών με χαλαρό ύφος, ήρεμο ρυθμό και γενικότερα χαμηλές εντάσεις. Στο δεύτερο κομμάτι, ωστόσο, έρχεται μια μικρή ανατροπή. Ή προσθήκη σε μια υπάρχουσα συνθήκη, αν θέλετε.

Είναι γενικά γνωστό πως η ακρόαση επιθετικών ειδών μουσικής επηρεάζει αναλόγως και την οδήγηση. Αν κάποιος ακούει Slayer για παράδειγμα, παρουσιάζει ασύγκριτα μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα ή έστω «θερμό» επεισόδιο στον δρόμο, από κάποιον που έχει στην playlist Γλυκερία. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, όμως, έρχονται να «ενοχοποιήσουν» κομμάτια και καλλιτέχνες που μέχρι πρότινος δεν πήγαινε ο νους. Για την ακρίβεια, οποιοδήποτε τραγούδι έχει τέμπο που ξεπερνά τα 120 BPM (beats per minute) μπορεί να δημιουργήσει στον οδηγό την τάση για ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και παραβίαση του Κ.Ο.Κ.

Ποια είναι τώρα τα τραγούδια που εμπνέουν «χουλιγκανισμούς» πίσω από το τιμόνι; Η έρευνα της Moneybarn βασίστηκε σε ένα δείγμα 96 κομματιών, των πιο δημοφιλών στο Spotify συγκεκριμένα. Από αυτά τα 96, περισσότερο από το 70% κρίθηκε ως «επίφοβο». Και από αυτό το 70%, τα πιο «επικίνδυνα» είναι τα εξής 5:

1. American IdiotGreen Day
2. Party in the U.S.AMiley Cyrus
3. Mr. BrightsideThe Killers
4. Don’t Let Me DownThe Chainsmokers
5. Born to RunBruce Springsteen

Στην αντίπερα όχθη, τα πιο χαλαρωτικά και κατά συνέπεια προτεινόμενα για οδηγικές αναζητήσεις είναι τα ακόλουθα:

1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin
2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers
3. God’s Plan – Drake
4. Africa – Toto
5. Location – Khalid


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ