Ερευνητές Πανεπιστήμιο Οξφόρδη: Οι εγκεφαλικές σαρώσεις των ασθενών από κορωνοϊό υποδηλώνουν «σημαντική» απώλεια φαιάς ουσίας με την πάροδο του χρόνου

Ερευνητές Πανεπιστήμιο Οξφόρδη: Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αυστηρή αξιολόγηση από ομοτίμους. Μια ανάλυση των σαρώσεων εγκεφάλου από άτομα που είχαν μολυνθεί με την COVID-19 έδειξε ένα συνεπές πρότυπο απώλειας της φαιάς ουσίας με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ερευνητές. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν ευρήματα πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους αυτήν την εβδομάδα στο medRxiv, αντλώντας δεδομένα από τη Biobank το Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκρίνουν τις εγκεφαλικές σαρώσεις που είχαν ληφθεί πριν από την πανδημία με τις σαρώσεις που έγιναν περίπου τρία χρόνια αργότερα μεταξύ 394 ασθενών με κορωνοϊό και 388 αντίστοιχων εθελοντών.

Μια περαιτέρω ανάλυση περιελάμβανε 15 νοσηλευόμενους ασθενείς σε σύγκριση με 379 άτομα που δεν είχαν νοσηλευτεί.

«Τα ευρήματά μας σχετίζονται συνεπώς με την απώλεια της γκρίζας ύλης σε φλοιώδεις περιοχές του άκρου που συνδέονται άμεσα με το πρωτογενές οσφρητικό και γευστικό σύστημα» ή περιοχές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την αντίληψη της οσμής και της γεύσης, έγραψαν οι συγγραφείς.

Το αρχικό σύνολο σαρώσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία ενισχύει τα ευρήματα, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, επειδή βοηθούν στη διαφοροποίηση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 από τις προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας των ασθενών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι τρεις περιοχές που αποκαλύπτουν «σημαντική απώλεια» στο πάχος και τον όγκο της φαιάς ουσίας μεταξύ των ασθενών με COVID-19 ήταν ο «παραϊπποκάμπειος γύρος, ο πλευρικός τροχιακός φλοιός και η ανώτερη μόνωση», προσθέτοντας αργότερα ότι «τα ισχυρότερα επιβλαβή αποτελέσματα της COVID -19 θα μπορούσαν να φανούν κυρίως στο αριστερό ημισφαίριο. ”

Τα αποτελέσματα από τη σύγκριση των νοσοκομειακών ασθενών “δεν ήταν σημαντικά”, αλλά οι συγγραφείς σημείωσαν “συγκριτικά παρόμοια” ευρήματα με τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με κορωνοϊό,” με, επιπλέον, μεγαλύτερη απώλεια της γκρίζας ύλης στον φλοιό του cingulate, τον κεντρικό πυρήνα της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου cornu ammonis. Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν “μεγάλο αριθμό ήπιων περιπτώσεων”, γράφοντας, “υπάρχει θεμελιώδης ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εγκεφαλικές επιδράσεις της νόσου ακόμη και τις πιο ήπιες.”

Η ομάδα σταμάτησε να συνδέει μια αιτιώδη σχέση λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, αλλά εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα.

Η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, όπως την έλλειψη ανάλυσης από ασθενείς από παράγοντες όπως ο κορεσμός οξυγόνου, λόγω μη διαθέσιμων δεδομένων, ενώ άλλοι περιορισμοί περιελάμβαναν “μικρό αριθμό συμμετεχόντων από ασιατικές, μαύρες ή άλλες εθνικές καταστάσεις εκτός από το λευκό” και άλλα ζητήματα περιελάμβαναν τη λήψη της κατάστασης COVID-19 μεταξύ όλων των ελέγχων από κιτ δοκιμής με ποικίλη ακρίβεια.

«Χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες, αντικειμενικές και ποσοτικές μεθόδους, καταφέραμε να αποκαλύψουμε ένα σταθερό χωρικό μοτίβο απώλειας φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου του άκρου, σχηματίζοντας ένα οσφρητικό και γευστικό δίκτυο.

Εάν αυτές οι ανώμαλες αλλαγές είναι το σήμα κατατεθέν της εξάπλωσης της νόσου (ή ο ίδιος ο ιός) στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει μια μελλοντική ευπάθεια του σωματικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, για αυτούς τους ασθενείς, παραμένει να διερευνηθεί “, αναφέρει η μελέτη.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ