Toυρκία: «Πιο θανατηφόροι οι άνδρες από τον κορονοϊό» – Οργή των γυναικών κατά του Ερντογάν


Χιλιάδες γυναίκες από ολόκληρη την Τουρκία βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η οποία θεσπίστηκε το 2011 στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 20 Μαρτίου, o Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα που ακύρωνε την επικύρωση της Σύμβασης από την Τουρκία, και υπογράφηκε από 45 χώρες και την Ε.Ε το 2011. Η χώρα πρόκειται να αποσυρθεί επίσημα την 1η Ιουλίου.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν ότι «η αρρενωπότητα είναι πιο θανατηφόρα από τον κοροναϊό» και «οι πραγματικοί άνδρες είναι φεμινιστές», διαδηλωτές όλων των ηλικιών αψήφησαν τον καλοκαιρινό ήλιο και ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης πριν από την προθεσμία.

«Στη μέση της νύχτας, η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης λόγω της απόφασης ενός και μόνο ατόμου. Είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε αυτό.

Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν τα παρατάμε και θα επανέλθουμε στη Σύμβαση», δήλωσε η Melek Onder, 32 ετών, από την οργάνωση «Θα Σταματήσουμε τις Γυναικοκτονίες» (We Will Stop Femicides) που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Ακτιβιστές και δικηγόροι ισχυρίζονται ότι το διάταγμα Ερντογάν είναι αντίθετο με το συνταγματικό δίκαιο και περίπου 130 ομάδες συμμετείχαν στην διαδήλωση.

Δεκάδες μικρότερες πορείες πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση, η πρόσφατη άρση ωστόσο των περιορισμών κατά της Covid-19 επιτρέπει πλέον τις μαζικές συγκεντρώσεις.H απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης επικρίθηκε έντονα από την ΕΕ και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι επικριτές της κίνησης φοβούνται ότι η απόσυρση θα αυξήσει τον ήδη μεγάλο αριθμό γυναικοκτονιών στην Τουρκία που έχουν διπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.

Μόνο τον Μάιο, αναφέρθηκαν 17 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων γυναικοκτονιών και άλλα 20 ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ομάδα δικαιωμάτων γυναικών We Will Stop Femicide.

Το φαινόμενο φαίνεται πως επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας. Η Τουρκία δεν καταγράφει επίσημα στοιχεία για τις δολοφονίες γυναικών.

Το 2018, η κυβέρνηση εγκαινίασε εφαρμογή για την αναφορά ενδοοικογενειακής βίας την οποία «κατέβασαν» σχεδόν δύο εκατομμύρια γυναίκες, με περισσότερα από 100.000 περιστατικά να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν λένε ότι οι τουρκικές απέτυχαν ωστόσο να θεσπίσουν μέτρα για την προστασία των γυναικών από την αυξημένη βία λόγω των πιέσεων της Covid-19 και της αυξημένης παραμονής στο σπίτι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ