SARS-CoV-2 Φαγητό: Κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε μέσω των τροφών σύμφωνα με έρευνα

SARS-CoV-2 Φαγητό: Πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στον κόσμο, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πλέον το πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα σταγονίδια και τα αερολύματα που δημιουργούνται όταν κάποιος ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια εξαπλώνονται μέσω του αέρα και εισέρχονται στους ανώτερους αεραγωγούς άλλων ανθρώπων. Ο κορωνοϊός εισέρχεται μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών και αρχίζει να εξαπλώνεται στα τοπικά κύτταρα. Τελικά, φτάνει στους πνεύμονες, όπου και προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστώνται μάσκες προσώπου, κοινωνική απόσταση, πλύσιμο χεριών και σωστός αερισμός των εσωτερικών χώρων. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μόλυνσης αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες, αν και τα σταγονίδια και τα αερολύματα είναι οι κύριοι παράγοντες μόλυνσης.

Τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis υποθέτουν ότι ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης με έναν ασυνήθιστο τρόπο: Τρώγοντας!

Κορωνοϊός: Το υποκείμενο νόσημα που κάνει πιθανή την μετάδοση μέσω του φαγητού

Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, μάθαμε ότι με το φαγητό δεν κολλάς COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 συνδέεται με τους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων στη μύτη και στους πνεύμονες, αλλά όχι στον πεπτικό σωλήνα. Το στομαχικό οξύ μπορεί να καταστρέψει σωματίδια που μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα. Το μαγείρεμα των τροφίμων καταστρέφει επίσης τον ιό. Οι ειδικοί της υγείας συνέστησαν εξαρχής στους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους συχνά, όταν χειρίζονται είδη διατροφής που έφεραν στο σπίτι, προτού προετοιμάσουν ένα γεύμα. Τους επόμενους μήνες, οι υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Π.Ο.Υ., τόνισαν ότι η μετάδοση μέσω συσκευασίας τροφίμων είναι πρακτικά απίθανη.

Οι ερευνητές στο St. Louis ανακάλυψαν κάτι που δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό. Μελέτησαν ασθενείς που πάσχουν από μια νόσο που ονομάζεται Barrett (Barrett’s esophagus). Αυτοί οι ασθενείς αναπτύσσουν οισοφαγικά κύτταρα, που μπορούν να συνδεθούν με τον νέο κορωνοϊό.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στον οισοφάγο, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων των κυττάρων που αρχίζουν να μοιάζουν με τα εντερικά κύτταρα.

Αυτά τα κύτταρα έχουν υποδοχείς τύπου ACE2, οπότε ο κορωνοϊός θα μπορούσε να συνδεθεί σε αυτά καθώς διέρχεται από τον οισοφάγο.

“Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι τα άτομα με νόσο Barrett έχουν υψηλότερα ποσοστά COVID-19, ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά μέρος του λόγου είναι επειδή αυτό δεν έχει μελετηθεί επισταμένως”, δήλωσε ο δρ. Jason C. Mills του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Τώρα που έχουμε αποδείξει αυτήν τη σύνδεση, ίσως αξίζει να κοιτάξουμε και να δούμε εάν τα άτομα με Barrett έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης COVID-19″.

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Barrett λαμβάνουν συνήθως έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, για να καταστέλλουν τις εκκρίσεις οξέων. Ως αποτέλεσμα, η οξύτητα του στομάχου μειώνεται. Αυτό θα μπορούσε να έχει μια άλλη παρενέργεια: περισσότεροι ιοί μπορεί να περάσουν από το στομάχι και στη συνέχεια να συνδεθούν με τους υποδοχείς στο έντερο.

Εντούτοις, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό μέσω του φαγητού.

Οι ερευνητές έχουν δείξει -μέσω εργαστηριακών πειραμάτων- ότι ο κορωνοϊός μπορεί να συνδεθεί με τροποποιημένα κύτταρα στον οισοφάγο, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Δεν είναι επίσης σαφές τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο που πάσχει από Barrett προσβληθεί από τον ιό μόνο μέσω της τροφής, αλλά όχι μέσω των αεραγωγών.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εάν ένα άτομο έχει ήδη χαμηλά επίπεδα ιού στην αναπνευστική του οδό, μπορεί να καταπιεί εκκρίσεις (σάλιο) που περιέχουν τον ιό. Αυτός εν συνεχεία μπορεί σίγουρα να συνδεθεί με τα ανώμαλα κύτταρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Αυτό μπορεί να τους κάνει πιο άρρωστους, αλλά αυτές είναι όλες οι εικασίες που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα.

Αυτό που απέδειξαν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής είναι ότι ο κορωνοϊός μπορεί πράγματι να συνδεθεί με τα οισοφαγικά κύτταρα σε άτομα με τη νόσο Barrett.

Πολλοί ασθενείς με COVID-19 αναπτύσσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η νόσος Barrett μπορεί να επηρεάσει αυτά τα συμπτώματα, ή να αυξήσει τη σοβαρότητα της COVID-19.

“Η ανησυχία είναι ότι, ειδικά για τους ασθενείς με Barrett, μπορεί ακόμη και να υπάρχει ευαισθησία σε μολύνσεις από τρόφιμα που περιέχουν ιικά σωματίδια”, δήλωσε ο δρ. Mill και κατέληξε: «Αυτή η μελέτη παρέχει δεδομένα για να δείξει ότι πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά για να διερευνήσουμε εάν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μπορεί να είναι επιρρεπές σε μόλυνση μέσω όσων καταπίνουν».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here