Σουηδία: «Έπεσε» η κυβέρνηση μετά την απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης – Τι προκάλεσε την πολιτική κρίση


Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η Σουηδία μετά την απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών. 

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας καταψήφισε την πρόταση εμπιστοσύνης ενάντια στον πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λέβαν, αποτέλεσμα που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Λέβεν είναι ο πρώτος Σουηδός πρωθυπουργός που χάνει μια τέτοια ψήφο.Τα κόμματα που καταψήφισαν την κυβέρνησή του είναι το Αριστερό Κόμμα, οι Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σουηδοί Δημοκράτες.

Το Αριστερό Κόμμα υποστήριζε παραδοσιακά τους Σοσιαλδημοκράτες, διαφώνησε ωστόσο με τις πρόσφατες προτάσεις του κόμματος για την αλλαγή της σουηδικής νομοθεσίας περί ενοικίων.

Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στάθηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση αναφορικά με το πλαίσιο των κανονισμών που διέπει το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των ενοικίων. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς επιθυμούσαν τη χαλάρωση των κανονισμών, έτσι ώστε οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς να καθορίζουν το ύψος των ενοικίων ειδικά για τα νεόδμητα σπίτια.

Ο Λέβεν που ηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πρότεινε συμβιβαστικά η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου να προέλθει μέσα από το διάλογο και τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της στεγαστικής αγοράς.

Ωστόσο, η Αριστερά απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση και απέσυρε τη στήριξη του προς το πρόσωπο του.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα, δεν το κάνουμε ελαφρά τη καρδια. Κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να επιλύσουμε την κατάσταση. Αλλά όταν κανείς άλλος δεν ήθελε να συνεισφέρει στην εύρεση λύσης, καταλήξαμε εδώ -και αυτό συμβαδίζει με αυτό που υποσχεθήκαμε» είπε η πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Νουσι Νταντγκοσταρ, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία, αναφερόμενη στο τελεσίγραφο που έδωσε το κόμμα της στην κυβέρνηση.

Παρόλο που ισχύουν οι περιορισμοί κατά της Covid-19, και τα 349 μέλη του σουηδικού κοινοβουλίου κλήθηκαν για την κρίσιμη ψηφοφορία. Τους ζητήθηκε να φορέσουν μάσκες προσώπου και να περιορίσουν το χρόνο τους στην αίθουσα.

Συνολικά 181 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, υπερβαίνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των 175. O απερχόμενος πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει μέσα στην ημέρα συνέντευξη Τύπου.

Υπάρχουν δύο πιθανές εναλλακτικές λύσεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Είτε ο Λέβεν θα παραιτηθεί, οπότε εναπόκειται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ξεκινήσει έναν γύρο διακομματικών διαπραγματεύσεων για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, είτε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ