Θερινό ηλιοστάσιο 21/06/21 : Ξεκινάει επίσημα το καλοκαίρι


Το θερινό ηλιοστάσιο το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στις 21/06/21, σηματοδοτεί και δύο πολύ σημαντικές καταστάσεις, αφού  από την μία έχουμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και από την άλλη ξεκινάει και επίσημα η καλύτερη περίοδος του έτους που είναι η καλοκαιρινή.

Θερινό ηλιοστάσιο, έχουμε όταν τουλάχιστον ένας από τους πόλους της γης έχει μία στραμμένη κλίση προς τον ήλιο. Επίσης τα ηλιοστάσια συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και είναι κάθε φορά και σε ένα ημισφαίριο.

Άλλες ονομασίες του θερινού ηλιοστασίου

  • Το θερινό ηλιοστάσιο είναι πολύ γνωστό και με άλλες δύο ονομασίες και αυτές είναι είτε καλοκαιρινό, είτε έως ηλιοστάσιο φεστιβάλ.

Τι είναι το θερινό ηλιοστάσιο

  • Το θερινό ηλιοστάσιο είναι όταν έχουμε την μεγαλύτερη μέρα και μικρότερη νύχτα του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο. Σήμερα Δευτέρα 21/06/21 έχουμε θερινό ηλιοστάσιο.

Πως συμβαίνει το θερινό ηλιοστάσιο

  • Από τεχνικής απόψεως, θερινό ηλιοστάσιο έχουμε όταν ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον τροπικό του Καρκίνου η σε 23.5 μοίρες στο Β. Γεωγραφικό πλάτος.

Γιατί λέγεται ηλιοστάσιο

  • Ό όρος ηλιοστάσιο, προέρχεται από την λατινική λέξη “sol” ,που σημαίνει ήλιος και “sisto” που σημαίνει να σταματάς.

Αστρονομικό γεγονός

  • Το θερινό ηλιοστάσιο, είναι ένα αστρονομικό γεγονός, το οποίο συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο που είναι μία τον μήνα Δεκέμβριο που σηματοδοτεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και ένα τον μήνα Ιούνιο που σηματοδοτεί το καλοκαιρινό.

Μεγαλύτερη μέρα vs μικρότερη νύχτα του χρόνου

  • Τον Ιούνιο Ηλιοστάσιο / Καλοκαιρινό Ηλιοστάσιο, είναι θερινή ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, ενώ είναι χειμερινή ώρα στην Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική και είναι η συντομότερη ημέρα του χρόνου.
  • Κατά το Δεκέμβριο Ηλιοστάσιο / Χειμερινό Ηλιοστάσιο, είναι χειμερινή ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και είναι η συντομότερη ημέρα του έτους, ενώ είναι θερινή ώρα στην Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και το Νότο Αφρική και είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

Ακολουθεί βίντεο για το θερινό ηλιοστάσιο

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ