Ραΐσι: Να αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Δεν θα συναντούσα τον Μπάιντεν


Ο νικητής των ιρανικών εκλογών, εκλεγμένος πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε τη Δευτέρα πως προτεραιότητα της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι η βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονές του στον Κόλπο, ενώ παράλληλα κάλεσε της Σαουδική Αραβία να σταματήσει την επέμβασή της στην Υεμένη.

Ο 60χρονος, σκληροπυρηνικός και επικριτής της Δύσης, θα πάρει την εξουσία από τον Χασάν Ρουχανί τον Αύγουστο, καθώς το Ιράν προσπαθεί να διασώσει την πυρηνική συμφωνία και να απαλλαγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία του.

Ο Ραΐσι είπε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του δεν θα περιοριζόταν στην πυρηνική συμφωνία. «Το Ιράν θέλει αλληλεπίδραση με τον κόσμο…προτεραιότητα της κυβέρνησής μου θα είναι η βελτίωση των δεσμών με τους γείτονές μας στην περιοχή» είπε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη από τη νίκη του στις εκλογές την Παρασκευή.

Ιρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η άνοδος του Ραΐσι στην εξουσία μάλλον δεν θα αλλάξει τη διαπραγματευτική στάση του Ιράν στις συνομιλίες– άλλωστε ήδη ο σκληροπυρηνικός Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ήδη έχει τον τελικό λόγο σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Ο Ραΐσι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν παραβιάσει τη συμφωνία και η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. «Προτρέπω τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις δεσμεύσεις τους στη συμφωνία…όλες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν πρέπει να αρθούν» είπε. Ερωτηθείς για το αν θα συναντούσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εάν λάμβανε χώρα άρση των κυρώσεων, ο Ραΐσι απάντησε «όχι».

Ο Ραΐσι καλωσόρισε τις διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς δυνάμεις, μα είπε ότι θα έπρεπε να εγγυηθούν τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν και τόνισε ότι δεν θα επέτρεπε να τραβήξουν πολύ οι συνομιλίες στη Βιέννη. Επίσης, επέμεινε ότι το πρόγραμμα βαλλιστικών προγραμμάτων του Ιράν δεν ήταν διαπραγματεύσιμο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ