Κόπωση παιδιού: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική κόπωση [vid]

Τα παιδιά συχνά παραπονιούνται ότι είναι κουρασμένα και αυτό συνήθως οφείλεται σε απλούς λόγους. Μπορεί να είναι το τέλος μιας πολυάσχολης ημέρας, ή μπορεί να μην κοιμήθηκαν καλά το προηγούμενο βράδυ. Ενίοτε, μπορεί η κούραση να χρησιμοποιείται από μέρους τους ως λόγος αποφυγής μιας δραστηριότητας που δεν απολαμβάνουν.

Επίσης, όταν τα παιδιά είναι άρρωστα συνήθως αισθάνονται κουρασμένα και χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση για να αναρρώσουν. Εάν ωστόσο ένα παιδί παραπονιέται όλη την ώρα ότι νιώθει κουρασμένο και η κόπωση αρχίζει να παρεμποδίζει τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες που συνήθιζε να απολαμβάνει, τότε συνίασταται να επισκεφτείτε έναν γιατρό προκειμένου να λάβετε καθοδήγηση. Παρακάτω, θα βρείτε μερικούς πιθανότερους και άλλους λιγότερο πιθανούς λόγους που ένα παιδί μπορεί να έχει χρόνια κόπωση:

  • Προβλήματα ύπνου

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 8 έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα. αν κοιμούνται λιγότερο, τότε το πιθανότερο είναι πως θα είναι κουρασμένα. Επιπλέον, οι συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαταραχές του ύπνου όπως η υπνική άπνοια μπορεί επίσης να είναι λόγοι που το παιδί δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια του ύνου.

  • Παρενέργειες φαρμάκων

Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, συμπεριλαμβανομένων των κοινών αντι-αλλεργικών φαρμάκων.

  • Λοιμώξεις, όπως ο ιός Epstein-Barr

Υπάρχουν μερικές μολύνσεις που μπορούν να κάνουν τα παιδιά πολύ κουρασμένα και μερικές από αυτές μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

  • Χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα

Όταν οι χρόνιες ασθένειες δεν βρίσκονται υπό τακτική παρακουλούθηση και έλεγχο, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση. Για παράδειγμα, τα παιδιά με άσθμα που δεν είναι υπό θεραπεία μπορεί να αισθάνονται συχνή δύσπνοια, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν κουρασμένα.

  • Αναιμία

Τα ερυθρά κύτταρα στο αίμα μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Όταν δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά, προκαλείται κόπωση.

  • Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη, ο μεταβολισμός του σώματος μπορεί να επιβραδύνει και να κάνει το άτομο να αισθάνεται κουρασμένο.

  • Καρδιακά προβλήματα

Αυτό είναι πολύ σπάνιο στα παιδιά, αλλά εάν η καρδιά είναι αδύναμη, μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

  • Καρκίνος ή άλλες σοβαρές ασθένειες

Επίσης πολύ σπάνια περίπτωση, αλλά το να αισθάνεσαι κουρασμένος μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα σοβαρής ασθένειας.

  • Κατάθλιψη, άγχος ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας

Όταν κάτι απασχολεί και δυσκολεύει τα παιδιά στη ζωή μπορεί συχνά να εκφραστεί σαν κόπωση. Η ψυχική δυσφορία είναι ο πιο κοινή από την πλειονότητα των ιατρικών λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ