Κρούσματα Αναφορές: Σπάνιο σύνδρομο που σχετίζεται με την COVID-19 σε παιδιά και σε ενήλικες


Κρούσματα Αναφορές: Οι γιατροί προτείνουν ότι η ηλικία δεν πρέπει να περιορίζει την πιθανή διάγνωση του MIS-C ή του MIS-A. Ενώ η έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη αιτία του φλεγμονώδους συνδρόμου πολλαπλών συστημάτων στα παιδιά (MIS-C) συνεχίζεται, μια νέα έκθεση κρούσματος υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ενήλικες που έχουν ιστορικό διάγνωσης ή έκθεσης σε COVID-19. Σε μια αναφορά κρούσματος που αφορούσε έναν άνδρα Καναδό 60 ετών, οι γιατροί προτείνουν ότι η ηλικία δεν πρέπει να περιορίζει την πιθανή διάγνωση. Ο άνδρας, του οποίου η υπόθεση δημοσιεύθηκε στην Καναδική Εφημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου, ζήτησε ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο για παρατεταμένη δύσπνοια, υψηλό πυρετό, πρήξιμο και σοβαρή κόπωση.

Το ιατρικό ιστορικό του περιελάμβανε μια θετική διάγνωση SARS-CoV-2 τέσσερις εβδομάδες πριν από τα νέα συμπτώματα και οι επακόλουθες εξετάσεις εντόπισαν μια διόγκωση της καρδιάς και των πνευμόνων.

Δεν είχε λάβει εμβόλιο COVID-19 και καμία γνωστή συννοσηρότητα. Το MIS-C προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης αρκετές αναφορές για «ένα παρόμοιο σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων σε ενήλικες (MIS-A).

Οι συγγραφείς της έκθεσης κρούσματος του Καναδά ένιωσαν επίσης ότι η ασθένεια του άνδρα θα μπορούσε να περιγραφεί ως MIS-A, και ανέφεραν ομάδες παιδιατρικής και ενήλικης ρευματολογίας που συμμετείχε στη φροντίδα του συμφώνησε ότι πληρούσε τα προκαταρκτικά κριτήρια CDC για το MIS-A και τα κριτήρια για τη νόσο Kawasaki.

«Δεδομένου του πρόσφατου ιστορικού της λοίμωξης του SARS-CoV-2, πυρετών χωρίς εντοπισμό συμπτωμάτων, μεταβολών του στοματικού βλεννογόνου, τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας, επιπεφυκίτιδας και αλλαγών στο κάτω άκρο, υποψιαζόμαστε φλεγμονώδες σύνδρομο μετά την COVID-19», ανέφεραν σε δελτίο τύπου η Δρ. Genevieve Kerkerian και ο Δρ. Stephen Vaughan, ειδικοί μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή Cumming του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι.

“Η παρουσίαση ήταν παρόμοια με αναφερόμενα κρούσματα ασυνήθιστης αλλά σοβαρής επιπλοκής σε παιδιά και εφήβους που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2, που ονομάζεται σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων σε παιδιά (MIS-C), καθώς και με ασθένεια που μοιάζει με Kawasaki.”

Η τυποποιημένη θεραπεία δεν έχει τεκμηριωθεί για τη φλεγμονή MIS-A, αλλά ο άντρας έλαβε ακετυλοσαλικυλικό οξύ και μεθυλοπρεδνιζολόνη, καθώς και ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη.

Μέσα σε 24 ώρες τα συμπτώματά του άρχισαν να βελτιώνονται ουσιαστικά και πέντε ημέρες μετά την είσοδο πήρε εξιτήριο.

Σε παρακολούθηση δύο εβδομάδων, οι γιατροί σημείωσαν συνεχή βελτίωση και πάλι έξι εβδομάδες αργότερα.

«Τον Οκτώβριο του 2020, τα CDC δημοσίευσαν μια ανασκόπηση 27 περιστατικών ενηλίκων που ταιριάζουν στην περιγραφή ενός φλεγμονώδους συνδρόμου πολλαπλών συστημάτων», έγραψαν οι συγγραφείς, σημειώνοντας ότι όλες οι περιπτώσεις που περιγράφηκαν ήταν σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών.

“Καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τη φλεγμονή MIS-A, ωστόσο, είναι συνετό να μην υπολογίζουμε περιορισμό ηλικίας κατά την εξέταση της διάγνωσης, όπως υποδηλώνει το κρούσμα μας”, έγραψαν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι “πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη MIS-A παραμένουν αναπάντητες.”

“Σε αντίθεση με τη φλεγμονή MIS-C, προς το παρόν δεν υπάρχει απαίτηση για αναφορά κρουσμάτων MIS-A σε επαρχιακές ή κρατικές αρχές, αλλά αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί για τη διευκόλυνση της έρευνας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών”, έγραψαν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ