Η «καταπληκτική» συμφωνία των Πρεσπών γίνεται κάθε μέρα και «καλύτερη»


Παρακολουθώντας την ρητορική της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο επιζήμια είναι για τα εθνικά μας συμφέροντα η συμφωνία των Πρεσπών

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο παρέδωσε όνομα και εθνική ταυτότητα σε ένα μόρφωμα των Βαλκανίων, αλλά ακόμα χειρότερα, έφερε πιο κοντά τα Σκόπια στην Τουρκία, κάνοντας αυτό το μικρό κρατίδιο, το μακρύ χέρι των Τούρκων στα σύνορά μας.

Σε διάστημα ολίγων ημερών, τόσο ο Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι αποκάλυψαν τις πραγματικές τους διαθέσεις που δεν είναι άλλες από το να μετατραπούν σε ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας και να ανοίξουν το δρόμο για νέες πιέσεις και υποχωρήσεις επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ελληνική επικράτεια.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πενταρόφσκι στο πρακτορείο Anadolu είναι κάτι παραπάνω από ενδιεκτικές ότι τα Σκόπια υπακούν πλήρως στο αναθεωρητικό σχέδιο του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο ΠτΔ των Σκοπίων Πενταρόφσκι σχολίασε την ενταξιακή διαδικασία της χώρας του και της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο Πενταρόφσκι υπενθύμισε ότι πριν γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ τα Σκόπια, στρατιώτες και αξιωματικοί από την χώρα, εκπαιδεύονταν στις τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες και είπε: «Αλλά τώρα έχουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες να προμηθευτούμε διάφορα είδη στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμών. Αυτό είναι σημαντικό καθώς σχεδιάζουμε να φτάσουμε το όριο του 2% του ΑΕΠ μας να διατίθεται για την άμυνα».

Για όσους ακόμα δεν καταλάβατε, τα Σκόπια που ανοίγαμε σαμπάνιες στη Λίμνη, θα αγοράζουν όπλα από την Τουρκία.

Πόσο πιο καταπληκτική να γίνει αυτή η συμφωνία;

Ο Στέβο Πενταρόφσκι ερωτηθείς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των Σκοπίων, δήλωσε : «Δυστυχώς η ευρωπαϊκή ιστορία και των δύο χωρών δεν είναι πετυχημένη. Θα ήθελα να μην κατηγορήσω κανέναν αλλά τον εαυτό μας, αλλά δεν μπορώ παρά να απαντήσω με την γυμνή αλήθεια στο ερώτημα σας. Υπεύθυνοι για αυτό είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Βρυξέλλες».

Ο Πενταρόφσκι δήλωσε πως η Τουρκία άρχισε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη το 2005 αλλά ακόμη δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος, ενώ ανέφερε πως και τα Σκόπια από την ίδια χρονιά, επί 16 έτη περιμένει την ενταξιακή διαδικασία.

Ο Πενταρόφσκι δήλωσε: «Περιμένουμε ακόμη την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όχι να μπούμε στην ΕΕ, αλλά την έναρξη περιμένουμε. Εκτός από την μακροχρόνια διαφωνία μας με τη γειτονική μας Ελλάδα ξεχωριστό πρόβλημα για μας, αποτελούν και οι αποκλεισμοί από την πλευρά της ανατολικής μας γείτονας Βουλγαρίας. Προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ενταχθούμε στην διαπραγματευτική διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε σε αυτήν τη διαδικασία.

Μόνη μας ελπίδα είναι να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν νωρίτερα και τόσο καλύτερα θα είναι έτσι ώστε στο τέλος της να αποτελέσουμε πλήρες μέλος αυτού του οργανισμού. Διότι τα Σκόπια και η Τουρκία τόσο στα παιδιά της γεωγραφίας του πολιτισμού της κουλτούρας και της οικονομίας αλλά και σε κάθε άλλο πεδίο, φυσικά και είμαστε τμήματα αυτό του οργανισμού που ονομάζεται ενωμένη Ευρώπη».

Κι ενώ ο Πενταρόφσκι αναφέρει όλα τα παραπάνω στο τουρκικό πρακτορείο, ο Ζόραν Ζάεφ μας εμπαίζει δημοσίως κάνοντας αναρτήσεις στα social media περί «ποδοσφαιρικής ομάδας της Μακεδονίας», ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα διορθώσει το ζήτημα με την ονομασία της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε σχετική του ανάρτηση κάνει λόγο για αγώνα της «Μακεδονίας» κόντρα στην Ολλανδία, στο πλαίσιο του EURO 2021.

«Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», γράφει ο Ζόραν Ζάεφ στα social media, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις αναφορικά με το όνομα της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων φωτογραφίζεται μάλιστα με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στις εξέδρες του γηπέδου του Άμστερνταμ. Να θυμίσουμε ότι το ματς ολοκληρώθηκε με νίκη των Ολλανδών με 0-3.

Οι αναρτήσεις του Ζάεφ όπου αναφέρει «Μακεδονία« και όχι «Βόρεια Μακεδονία»:

Από τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές ότι η επικείμενη ψήφιση των επιμέρους μνημονίων της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων έχει ήδη μετατρέψει σε κουρελόχαρτο την συμφωνία και το ελληνικό πολιτικό προσωπικό οφείλει να είναι πολύ προσεκτικό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί μια τόσο στρεβλή συμφωνία να αποτελέσει «προηγούμενο» ή βάση, για ανάλογες περιπέτειες στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ