Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ «βήματα» για το μεταναστευτικό και «θετική ατζέντα»


Η Τουρκία ζήτησε από την ΕΕ να προβεί σε «συμπαγή» βήματα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, εν όψει της συνόδου αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, αργά τη Δευτέρα, εν όψει της συνάντησης του Συμβουλίου στις 24-25 Ιουνίου.

«Λέγοντας πως η Τουρκία είχε κάνει περισσότερα από αυτά που της αντιστοιχούσαν και ότι ήταν πλέον σειρά της ΕΕ να προβεί σε συμπαγή βήματα, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ήταν ώρα για την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης θα έπρεπε να αρχίσουν άμεσα χωρίς προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να αρχίσουν οι συναντήσεις με τρόπο που θα καλύπτονται και τομείς συνεργασίας όπως η δημόσια υγεία, η κλιματική αλλαγή, τα εσωτερικά θέματα, η μετανάστευση και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση της βίζας, λέγοντας πως είναι κάτι για το οποίο οι Τούρκοι πολίτες περιμένουν εδώ και πολύ καιρό.

Η φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο από πλευράς της για μια «καλή συζήτηση» με τον Ερντογάν. «Συζητήσαμε για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την Covid-19, την εμπορική και τελωνειακή ένωση, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», έγραψε σχετικά στο Twitter.

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ