Καρδιακή Προσβολή: Σεξουαλική δραστηριότητα εντός 6 μηνών μετά την καρδιακή προσβολή συνδέεται με μεγαλύτερη επιβίωση [vid]


Τα ζευγάρια μερικές φορές ανησυχούν για την επανεκκίνηση της σεξουαλικής δραστηριότητας αφού ένας εκ των δύο σύντροφων είχε καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος διαπίστωσε ότι η επιστροφή στα συνηθισμένα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας μέσα σε λίγους μήνες από την καρδιακή προσβολή συνδέεται με τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.

Ειδικότερα, η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, από το επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν συνολικά 495 σεξουαλικά ενεργά άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν για πρώτη φορά λόγω καρδιακής προσβολής το έτος 1992 ή το 1993. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και συγκεκριμένα σε ποσοστό 90%, ενώ η ηλικία τους ήταν 65 ετών ή και λιγότερο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 53 έτη.

Τα ερευνητικά ευρήματα της μελέτης

Μετά από διάμεση παρακολούθηση διάρκειας 22 ετών, το 43% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει. Οι επιστήμονες ωστόσο ανακάλυψαν ότι τα άτομα που διατήρησαν ή και αύξησαν τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας εντός των πρώτων έξι μηνών μετά από την εκδήλωση της καρδιακής προσβολής είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που απείχαν από το σεξ ή που μείωσαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα – ενν. μετά την καρδιακή προσβολή.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα άνω ευρήματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν κι άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη βελτίωση της συνολική υγείας των συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της φυσικής τους κατάστασης και η καλή σχέση που διατηρούσαν με τους συντρόφους τους. Το σημαντικότερο δε πόρισμα της μελέτης είναι ότι τα ευρήματά της μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να ανακουφίσουν ενδεχόμενους φόβους που βιώνουν πολλά άτομα μετά την καρδιακή προσβολή αναφορικά με το εάν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στην σεξουαλική δραστηριότητα.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο από τη Mayo Clinic:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ