Εμβόλιο δέρμα ενδομυϊκή ένεση: Συστήνεται για την καταπολέμηση των αναπνευστικών ασθενειών

Εμβόλιο δέρμα ενδομυϊκή ένεση:  Μεταξύ μολυσματικών ασθενειών που έχουν προκαλέσει πανδημίες και επιδημίες, η ευλογιά ξεχωρίζει ως επιτυχία. Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς οδήγησε στην εξάλειψη της νόσου τον εικοστό αιώνα. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το εμβόλιο για την ευλογιά χορηγήθηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως δερματική φθορά, στην οποία το δέρμα γρατσουνίζεται επανειλημμένα με βελόνα πριν εφαρμοστεί διάλυμα του εμβολίου. Σχεδόν όλα τα άλλα εμβόλια χορηγούνται σήμερα μέσω ενδομυϊκής ένεσης, με μια βελόνα κατευθείαν στον μυ, ή μέσω υποδόριας ένεσης στο στρώμα του ιστού κάτω από το δέρμα.

Ωστόσο, ο Thomas Kupper, MD, πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας, και οι συνεργάτες του, είχαν λόγους να υποπτεύονται ότι τα εμβόλια που χορηγούνται με δερματικές εκκρίσεις μπορεί να προσφέρουν καλύτερη προστασία έναντι των αναπνευστικών ασθενειών. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο npj Vaccines, Ο Kupper και οι συν-συγγραφείς παρουσιάζουν αποτελέσματα από προκλινικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία Τ πνευμονικών κυττάρων και να παρέχει προστασία έναντι μολυσματικών ασθενειών, με επιπτώσεις στην πρόληψη του COVID-19.

«Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι αυτή η τεχνική ήταν ένας καλός τρόπος δημιουργίας Τ κυττάρων που θα φιλοξενούσαν το δέρμα, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι η απολέπιση του δέρματος είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη δημιουργία Τ κυττάρων που φιλοξενούν τους πνεύμονες», δήλωσε ο Kupper. “Η ανάπτυξη εμβολίων σήμερα επικεντρώνεται στην επιλογή των καλύτερων αντιγόνων για τα κύτταρα Τ και τα κύτταρα Β. Αλλά για να λειτουργήσει ένα εμβόλιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, πρέπει επίσης να κατευθύνει τα κύτταρα Τ στο σημείο που χρειάζονται περισσότερο. Για αναπνευστικά παθογόνα, αυτό σημαίνει να φέρετε Τ κύτταρα στους πνεύμονες. ”

Ιστορικά, τα εμβόλια ευλογιάς χρησιμοποίησαν ζωντανό ιό δαμαλίτιδας (VACV). Πιο πρόσφατα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση τροποποιημένης δαμαλίτιδας Ankara (MVA), μιας σύγχρονης εναλλακτικής λύσης που στερείται περίπου το 10% του γονικού γονιδιώματος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε ανθρώπινα κύτταρα, αποφεύγοντας έτσι τις σοβαρές παρενέργειες που παρατηρούνται με το VACV. Το MVA, ως εμβόλιο ευλογιάς, εγχέεται υποδορίως.

Ο Kupper και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να καθορίσουν εάν η οδός ανοσοποίησης του δέρματος με MVA θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο αποτελεσματική απόκριση Τ κυττάρων από άλλες οδούς ανοσοποίησης. Η ομάδα εμβολιάστηκε ποντίκια χρησιμοποιώντας είτε δερματικό σπινθηρισμό, ενδομυϊκή, υποδόρια ή ενδοδερμική ένεση. Η απολέπιση του δέρματος δημιούργησε περισσότερα Τ κύτταρα, παρήγαγε μεγαλύτερο αριθμό πνευμονικών ειδικών Τ κυττάρων και παρείχε ανώτερη προστασία έναντι θανατηφόρων ιογενών δόσεων από τα άλλα.

«Συνήθιζα να πιστεύουμε ότι τα Τ κύτταρα που προέρχονται από πνεύμονες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μόνο με άμεση πνευμονική λοίμωξη, αλλά εδώ βρίσκουμε αλληλεπικάλυψη μεταξύ των Τ κυττάρων που εμφανίζονται μετά από λοίμωξη των πνευμόνων και των Τ κυττάρων που δημιουργούνται μέσω δερματικού καθαρισμού», δήλωσε ο Kupper.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το έργο τους είναι προκλινικό – έως ότου διεξαχθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, είναι άγνωστο εάν το φαινόμενο που φαίνεται στο μοντέλο του ποντικιού μπορεί να αναπαραχθεί σε ανθρώπους. Όμως, το έργο ώθησε το εργαστήριο Kupper να διερευνήσει τις δυνατότητες χρήσης της τεχνικής MVA φορέα και δέρματος για να αναπτύξει πιο ισχυρά – και, ενδεχομένως καθολικά – εμβόλια κατά άλλων μολυσματικών ασθενειών όπως η γρίπη και οι κορωνοϊοί. “Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι μπορείτε να προγραμματίσετε τα Τ κύτταρα να πάνε εκεί που θέλετε να πάνε στο σώμα – εάν θέλετε προστατευτικά Τ κύτταρα στους πνεύμονες, αυτός είναι ένας τρόπος να το επιτύχετε. Είναι ένα τυχαίο εύρημα, αλλά φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά “, είπε ο Kupper.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here