19 Απριλίου 2024

Σχιζοφρένεια : Μειωμένο το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα που νοσούν


Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια, αναπηρία ψυχική διαταραχή που συνήθως ξεκινά στα τέλη της εφηβείας ή στην αρχή της ενηλικίωσης. Επηρεάζει περίπου 1,1 τοις εκατό των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαταραχή διαταράσσει την αντίληψη, τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, καθιστώντας συχνά πολύ δύσκολη τη διακοπή μιας εργασίας, τη σχέση, και την καθημερινή ζωή.

Παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να έχουν μια παραγωγική, ανεξάρτητη ζωή.

Προσδόκιμου ζωής ατόμων με την νόσο
  • Αφού αποκλείστηκαν άτομα που πέθαναν πριν από την ηλικία των 15 ετών και ένας μικρός αριθμός για τους οποίους δεν ήταν διαθέσιμη η αιτία θανάτου, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 1.621.251 θανάτους στην ανάλυση. Από αυτά, 31.349 (1,9 τοις εκατό) εμφανίστηκαν σε άτομα με σχιζοφρένεια.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 20 ετών, «τα άτομα με σχιζοφρένεια παρουσίασαν τριπλάσια ποσοστά θνησιμότητας, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ακόμη και μετά από προσαρμογή για κοινωνιοδημογραφικούς παράγοντες».
  • Τα άτομα με σχιζοφρένεια πέθαναν επίσης νεότερα και έχασαν περισσότερα πιθανά χρόνια ζωής», σημειώνουν οι συγγραφείς
  • Η μέση ηλικία θανάτου για άτομα με σχιζοφρένεια αυξήθηκε μεταξύ 1993 και 2012 (από 64,7 σε 67,4 χρόνια) – όπως συνέβη στον γενικό πληθυσμό (από 73,3 έως 76,7 έτη) – παρέμεινε ένα μεγάλο χάσμα προσδόκιμου ζωής τουλάχιστον 8 χρόνια μεταξύ των δύο ομάδων.

Που οφείλεται ο θάνατος ατόμων με σχιζοφρένεια

  •  Ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου σε άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσβαση σε παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή.
  • Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για τη μείωση της σημαντικής ανισότητας τόσο στη θνησιμότητα όσο και στην επιβάρυνση της ασθένειας» μεταξύ ατόμων με σχιζοφρένεια και του γενικού πληθυσμού.
  • Ένα κενό στο προσδόκιμο ζωής αυτού του μεγέθους για οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενών θα μπορούσε εύλογα να αναμένεται να οδηγήσει σε αντίστοιχα σημαντική δράση για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ