Νομοσχέδιο για δεσποζόμενα και αδέσποτα: Τα κενά και οι ελλείψεις για παραλίες και παιδικές χαρές


To νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, αν και σε γενικές γραμμές κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, σε αρκετά σημεία παρουσιάζει ουσιώδη κενά και παραλείψεις που στο μέλλον – κατά την εφαρμογή του – μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα θα λύσουν…

Με αφορμή την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, έχει ανοίξει παράλληλα, μια μεγάλη συζήτηση που έχει να κάνει με την πρόσβαση των σκύλων σε παραλίες, πάρκα και παιδικές χαρές. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως είναι ανάγκη να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηροί κανόνες προς τους ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι για παράδειγμα επιθυμούν να πηγαίνουν στις παραλίες με τα κατοικίδιά τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί οι ιδιοκτήτες και οι συνοδοί των ζώων αφήνουν ελεύθερα τα κατοικίδιά τους στις πλαζ, είτε στις οργανωμένες, είτε στις ελεύθερες. Το φαινόμενο αφορά κατά κύριο λόγω σκυλιά τα οποία αφήνουν τις ακαθαρσίες τους είτε στην παραλία, είτε ακόμα και μέσα στην θάλασσα και οι ιδιοκτήτες τους αδιαφορούν πλήρως. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και επιθέσεις σκυλιών σε λουόμενους και σε μικρά παιδιά.

Εδώ είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο έχει πολλά κενά και ασάφειες οι οποίες επιβάλλεται να ρυθμιστούν άμεσα προτού το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή για έγκριση. Δεν μπορεί να υπάρχουν διττές ερμηνείες σε τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια μικρών παιδιών. Ο νόμος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και να τον σέβονται άπαντες. Δυστυχώς τα περιστατικά επιθέσεων γεμίζουν καθημερινά το αστυνομικό δελτίο και αυτό θα έπρεπε να απασχολεί διπλά τους αρμόδιους, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών που έχει αναλάβει να συντάξει το νομοσχέδιο.

Με δεδομένο μάλιστα πως στις παραλίες βρίσκονται και παιδιά όλων των ηλικιών, είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα από το αρμόδιο υπουργείο, που θα προστατεύει και την υγεία και τη σωματική ακεραιότητά τους. Και δεν είναι μόνο οι παραλίες, αλλά και τα πάρκα και οι παιδικές χαρές εις τις οποίες παίζουν ή αθλούνται μικρά παιδιά.

Είναι προφανές ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αφεθούν στις «καλές προθέσεις» των ιδιοκτητών ζώων, αφού ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα ούτε υπευθυνότητα ούτε προχωρημένη κουλτούρα από ιδιοκτήτες δεσποζόμενων.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι διατάξεις ότι: «Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164)», αλλά και «ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό», δεν αρκούν να διασφαλίσουν την σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων πολιτών.

Στο νέο νομοσχέδιο είναι αληθές ότι προβλέπεται πως στις οργανωμένες παραλίες, η πρόσβαση σκύλων, θα γίνεται πάντοτε με τη χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας και θα επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.

Για τις μη οργανωμένες παραλίες, επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων πάντοτε με χρήση λουριού, εντός και εκτός θάλασσας. Όμως το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής:

-Αν λυθεί από το λουρί ο σκύλος και επιτεθεί σε ένα παιδί, ποιος θα είναι υπεύθυνος; Ποιος θα αναλάβει την νομική (και όχι μόνο) ευθύνη μιας τόσο αρνητική εξέλιξη; Μπορούμε να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο; Μπορεί μια σύγχρονη Πολιτεία να το αφήσει αυτό τόσο αίολο, τόσο αστήρικτο;

Τα ερωτήματα είναι καυτά:

-Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν απειλείται η δημόσια υγεία όταν ένας σκύλος που είναι με λουρί δίπλα στην ξαπλώστρα του οικοδεσπότη του θα αφήνει διάφορες ακαθαρσίες και θα αφοδεύει και μετά από λίγες ώρες στο ίδιο σημείο θα έρθει να απολαύσει το μπάνιο της μια οικογένεια, με τα παιδιά να παίζουν στην άμμο και να υπάρχει κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με τις ακαθαρσίες;

-Δεν απειλείται η υγεία του παιδιού από τις ακαθαρσίες του σκύλου; Και αν ναι, γιατί το σχετικό νομοσχέδιο δεν μεριμνά για ενδεχόμενα τέτοια περιστατικά.

-Μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι το κολύμπι ανήλικων παιδιών με ζώα άγνωστα προς αυτά είναι ασφαλές και δεν είναι επικίνδυνο; Ποιος νόμος και ποιος υπεύθυνος μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο;

Το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για την δημιουργία ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου «που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο προχωρημένα νομικά πλαίσια τα οποία έχουν σήμερα Ευρωπαϊκές σύγχρονες χώρες», θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει όλες αυτά τα κενά και να επανέλθει με ξεκάθαρες ρυθμίσεις και διατάξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ