Αθλητισμός: Συμβουλές άσκησης για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης [vid]


Όσο πιο δραστήριες είστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προσαρμοστείτε στο μεταβαλλόμενο σχήμα και την αύξηση βάρους. Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και να επιστρέψετε στη δική σας φόρμα μετά τη γέννηση.

Συνεχίστε την κανονική σας καθημερινή σωματική δραστηριότητα ή άσκηση (αθλητισμός, τρέξιμο, γιόγκα, χορός ή περπάτημα) για όσο διάστημα νιώθετε άνετα. Να θυμάστε πως η άσκηση δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό σας. Αντ΄αυτού, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που ασκούνται είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Συμβουλές άσκησης για τη περίοδο της εγκυμοσύνης

  • Μην εξαντληθείτε! Ίσως χρειαστεί να επιβραδύνετε καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας. Πάντα λαμβάνετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Πώς θα αναγνωρίσετε εάν ασκείστε βαριά; Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να μπορείτε να συνομιλείτε καθώς ασκείστε, όταν είστε έγκυος. Εάν έχετε δύσπνοια καθώς μιλάτε, τότε πιθανότατα ασκείστε πολύ έντονα.
  • Εάν δεν κάνατε κάποιας μορφής άσκηση πριν μείνετε έγκυος, μην αρχίσετε να ασκείστε έντονα ξαφνικά. Εάν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης (όπως μαθήματα τρεξίματος, κολύμβησης, ποδηλασίας ή αερόμπικ), ενημερώστε τον εκπαιδευτή ότι είστε έγκυος και ξεκινήστε με όχι περισσότερο από 15 λεπτά συνεχούς άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα. Αυξήστε αυτό σταδιακά σε καθημερινές συνεδρίες των 30 λεπτών. Να θυμάστε ότι η άσκηση δεν πρέπει να είναι επίπονη για να είναι ευεργετική!

 

  • Πάντα να κάνετε ζέσταμα πριν από την άσκηση.
  • Προσπαθήστε να κινήστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε καθημερινή βάση – 30 λεπτά με τα πόδια κάθε μέρα μπορεί να είναι αρκετά.
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε επίπονη άσκηση σε ζεστό καιρό και πάντα έχετε μαζί σας νερό, φοράτε καπέλο και αντηλιακό.
  • Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένες εσείς και το μωρό σας.
  • Εάν πηγαίνετε σε μαθήματα ή προπονήσεις με δάσκαλο, βεβαιωθείτε ότι ο δάσκαλός ή η δασκάλα σας είναι κατάλληλοι και γνωρίζουν ότι είστε έγκυος, καθώς και πόσες εβδομάδες έγκυος είστε.

 

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ