Καρκίνος Παχυσαρκία: H κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Μια ομάδα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) ερευνά τη σχέση μεταξύ της μάζας του σώματος και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (23/06) στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes & Control. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η καθηγήτρια Marie-Élise Parent από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) Η καθηγήτρια Marie-Élise Parent είναι ειδική στην επιδημιολογία του καρκίνου και στον καρκίνο του προστάτη.

Με τα χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Για να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών και της μάζας σώματος, η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ μεταξύ των ετών 2005 και 2012. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου.

«Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για επιθετικό καρκίνο είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου στην έρευνα για την υγεία, επειδή είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε καθηγήτρια Marie-Élise Parent και πρόσθεσε: «Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν την ευκαιρία να εργαστούμε προληπτικά, παρακολουθώντας στενότερα τους άνδρες με αυτόν τον παράγοντα κινδύνου».

Κοιλιακή και γενική παχυσαρκία

Η κατανομή του σωματικού λίπους φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου: ο αντίκτυπος στην υγεία ενός ατόμου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το εάν το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά ή διανέμεται σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με τον Éric Vallières, φοιτητή του Πανεπιστημίου του Montréal που διεξάγει τη διδακτορική του έρευνα στο INRS και τον κύριο συγγραφέα της μελέτης, «Η κοιλιακή παχυσαρκία προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές παραλλαγές που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που εξαρτώνται από ορμόνες. Η κοιλιακή παχυσαρκία πιστεύεται ότι σχετίζεται με μείωση της τεστοστερόνης, καθώς και με μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την ανάπτυξη επιθετικών όγκων. Η γενική παχυσαρκία δεν έδειξε τον ίδιο συσχετισμό με το κοιλιακό λίπος».

«Σε παχύσαρκους ανθρώπους, η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο αραιώνεται στο αίμα», λέει ο κ. Vallières. Αυτό καθιστά την ανίχνευση του καρκίνου πιο δύσκολη.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μελέτες σχετικά με το χρονικό διάστημα της έκθεσης στην παχυσαρκία και ότι μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατανομής του σωματικού λίπους θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη εικόνα για τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ