ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ : Επέκταση και πέραν του εποχικού προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων


Την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πέραν του εποχικού προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο στο πλαίσιο της 29ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό στις τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή πέραν του εποχικού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με τα επιπλέον μέτρα στήριξης που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί για φορολογικές πολιτικές στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Συνδέοντας το θέμα αυτό με τη συνολική πορεία της οικονομίας και τη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος, άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για την υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για 11% ενιαίο φορολογικό συντελεστή σε τουρισμό και μεταφορές.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος του 50% των εσόδων του 2019 στον τουρισμό και επισήμανε ότι «από τη στήριξη πρέπει να περάσουμε σε μια ήπια μετάβαση προς την αποσωλήνωση της οικονομίας».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα εμβόλια το σημαντικότερο όπλο «ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας που θα καθορίσει και την απρόσκοπτη λειτουργία της τουριστικής οικονομίας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται επιπρόσθετη προσπάθεια, καθώς «θα φτάσουμε με άνεση στο 50%-55% την εμβολιαστική κάλυψη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια». Ωστόσο αυτό δεν φτάνει, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ολοι μαζί πρέπει να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Αυτό αφορά και τους εργαζομένους στον τουρισμό που είναι εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη επαφή».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης, αφού επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητά του αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις και ομάδες του πληθυσμού, ανέφερε:

«Κάνω έκκληση σε εργοδότες και εργαζομένους του τουρισμού να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης». Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός συνέδεσε αυτή την έκκληση με την ανησυχία για πισωγύρισμα στο μέτωπο της πανδημίας, κυρίως από τις μεταλλάξεις και ιδίως τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στη φετινή τουριστική σεζόν, τόνισε ότι «μπροστά μας έχουμε ένα ακόμα δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι» και πρόσθεσε: «Ηδη βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουνίου και πολλές βασικές μας αγορές ακόμη δεν έχουν επανεκκινήσει. Αυτό το γεγονός αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψή μας για τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το περιβάλλον, κάθε μέρα που περνάει δεν μοιάζει με την προηγούμενη».

Ο κ. Ρέτσος μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο ελληνικός τουρισμός, οι οποίες είναι:

  • Η υγειονομική. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού και να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
  • Η συνέχιση της στήριξης του τουρισμού από πλευράς της Πολιτείας. Εχουν γίνει πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, όπως είναι για παράδειγμα ο ενιαίος ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια που πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξουν σημαντικά την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
  • Οι υποδομές. Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο 2020 κατέθεσε αναλυτική μελέτη που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για επενδύσεις σε έργα δημοσίων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ