Τζον ΜακΆφι: Ποίος ήταν ο εκκεντρικός μεγιστάνας που αυτοκτόνησε – Μία ζωή «βγαλμένη» απο ταινία


Ο Τζον ΜακΆφι, δημιουργός του ομώνυμου λογισμικού προστασίας από τους ιούς αυτοκτόνησε στο κελί του, σε φυλακή της Καταλονίας, λίγες ώρες μετά το πράσινο φως της ισπανικής δικαιοσύνης στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ζάμπλουτος, βυθισμένος στις καταχρήσεις, υπόδικος για οικονομικές απάτες και ύποπτος για μία δολοφονία αλλά και παραλίγο…υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, είχε κάνει σχεδόν τα πάντα σε μία ζωή που χώρεσε «χίλιες ζωές» και εξακολουθεί να τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας. 

Ο Τζον ΜακΆφι μπορούσε να υποβάλλει έφεση ενάντια στην καταδικαστική απόφαση εναντίον του, ωστόσο δεν άντεχε άλλο να ζει στη φυλακή, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός σκληρού συστήματος που δεν είχε κανένα λόγο να κρατάει αυτόν τον άνδρα στη φυλακή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Χαβιέ Βιγιάλμπα.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας κρατείτο στην ισπανική φυλακή από τη σύλληψή του τον Οκτώβριο, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις εναντίον του κατηγορίες που σύμφωνα με τον ίδιο τον ΜακΆφι και τους υποστηρικτές του είχαν πολιτικά κίνητρα.

Ο ΜακΆφι έζησε μία ξέφρενη, αμφιλεγόμενη ζωή γεμάτη νομικά ζητήματα και περιπέτειες, που στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από την κατηγορία ότι δολοφόνησε τον Αμερικανό γείτονά του στο Μπελίζ της κεντρικής Αμερικής, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Λίγο μετά τη σύλληψή του πέρυσι, στο λογαριασμό του στο Twitter «ανέβασε» μια περίεργη φράση που υποδήλωνε ότι εάν πέθαινε σε μια υποτιθέμενη αυτοκτονία, θα ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας.

«Είμαι ικανοποιημένος εδώ. Έχω φίλους. Το φαγητό είναι καλό. Ολα καλά. Να ξέρετε ότι αν κρεμαστώ, α λα Έπσταϊν , δεν θα είναι δικό μου λάθος», έγραψε στο Twitter αναφερόμενος στις επίμονες θεωρίες ότι ο καταδικασμένος παιδόφιλος Τζέφρι Έπσταϊν δεν αυτοκτόνησε, όπως ισχυρίζονταν επισήμως οι αρχές.

Σε ένα από τα τελευταία του tweets, με παραλήπτρια πιθανότατα τη σύζυγό του και ημερομηνία την 16η Ιουνίου στις 16 Ιουνίου, ο MακΆφι αρνήθηκε ότι είχε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, μία αναφορά στα χρήματα που έβγαλε χάρη σε μία απάτη με κρυπτονομίσματα.

Ο ΜακΆφι και ο σωματοφύλακας του κατηγορήθηκαν ότι προωθούσαν κρυπτονομίσματα στο Twitter του μεγιστάνα για να αυξήσουν τις τιμές. Τα νομίσματα στη συνέχεια φέρεται να πωλούνταν, αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Δεν έχω τίποτα. Και δεν μετανιώνω τίποτα » έγραφε στο twitter. Ο MακΆφι επαινούσε τις συνθήκες στη φυλακή όπου κρατείτο στην Ισπανία, αν και στο λογαριασμό του στο Twitter είχε παραπονεθεί μερικές φορές για το φαγητό.

«Η ζωή στις ισπανικές φυλακές είναι σαν το Hilton σε σύγκριση με τον σουρεαλισμό και την απανθρωπιά των αμερικανικών φυλακών. Εδώ αντιμετωπίζομαι ως άνθρωπος και όχι ως αριθμός », έγραφε ο ίδιος σε επιστολή προς τη σύζυγό του, σύμφωνα με την εφημερίδα El Diario.

Η ζωή στη θάλασσα και η «ύποπτη δολοφονία»

Για χρόνια, ο MακΆφι ζούσε αυτοεξόριστος, εγκαταλείποντας όπως είχε πει ο ίδιος έναν τεράστιο ιστό διαφθοράς και συνωμοσίας στις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2019, εγκατέλειψε το οχυρωμένο συγκρότημα όπου διέμενε στο Τενεσί μαζί με την σύζυγό του Τζανίς, 38 ετών, υπό το φόβο ότι οι αμερικανικές Αρχές ετοιμάζονταν να τον κατηγορήσουν για φορολογικές απάτες και δραπέτευσε…στην ανοικτή θάλασσα.

Άρχισε να περιηγείται στην Καραϊβική με το «Freedom Boat», ταξίδι που του επέτρεψε επίσης να αποφύγει τις κατηγορίες για το θάνατο του γείτονά του, Γκρέγκορι Βάιαντ Φόουλ.

O ΜακΆφι στο Freedom Boat το 2019Daily Mail

Είχε βρεθεί δολοφονημένος στο σπίτι του στο νησί Άμπεργκρις Κάγιε το 2012. Το θύμα είχε συνυπογράψει μια επιστολή στην οποία διαμαρτυρόταν για το θόρυβο που έκαναν τα σκυλιά και οι φρουροί του Αμερικανού επιχειρηματία.

Ο ΜακΆφι δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τη δολοφονία και αρνιόταν μέχρι τέλους την ενοχή του. Συνέχισε να ταξιδεύει στον κόσμο με το σκάφος του, μέχρι τη σύλληψή του στην Ισπανία το περασμένο φθινόπωρο.

O Γκρέγκορι ΦόουλDaily Mail

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι παγιδεύτηκε στην Κούβα τον Ιούνιο του 2019 και τον Ιούλιο κρατήθηκε για λίγο στη Δομινικανή Δημοκρατία, μετά από κατηγορίες ότι είχε φορτώσει το σκάφος του με όπλα υψηλής ποιότητας.

Πέρυσι, οι εισαγγελείς στο Τενεσί τον κατηγόρησαν για φοροδιαφυγή, καθώς δεν ανέφερε καθόλου έσοδα από την προώθηση κρυπτονομισμάτων τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που πρόσφερε, τις ομιλίες, αλλά και την πώληση δικαιωμάτων για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του.

Οι κατηγορίες αφορούσαν τα τρία οικονομικά έτη από το 2016 έως το 2018, σύμφωνα με την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου την Τετάρτη.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Ένας δικαστής έκρινε οτι έπρεπε να φυλακιστεί ενώ περιμένει το αποτέλεσμα της ακροαματικής διαδικασίας.

«Τον στοχοποίησαν επειδή καταγγέλλει τη διαφθορά»

Η σύζυγος του Τζανίς, δήλωσε σε δήλωση την Κυριακή ότι είχε στοχοποιηθεί από τους εισαγγελείς «επειδή μιλούσε για τη διαφθορά στις κυβερνητικές υπηρεσίες τους»

«Αυτοί οι οκτώ μήνες που πέρασε ο Τζον στη φυλακή στην Ισπανία ήταν ιδιαίτερα σκληροί για τη γενική υγεία του τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, αλλά και οικονομικά, παρ’όλα αυτά θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια για την εξουσία», πρόσθεσε.

Ο αυτόχειρας με την σύζυγό του ΤζανίςTwitter

Σε μια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ίδιος ο ΜακΆφι υποστήριξε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν πολιτικά κίνητρα και ότι εάν επέστρεφε στις ΗΠΑ, θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Η υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ

Συνέδεσε τις κατηγορίες με την αποτυχημένη προσπάθειά του να κατέβει ως υποψήφιος του Κόμματος των Φιλελεύθερων στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, μια δεύτερη τέτοια προσπάθεια.

Το 2016, επιχείρησε για πρώτη φορά-χωρίς επιτυχία- να πάρει το χρίσμα του Κόμματος των Φιλελεύθερων από τον Κυβερνήτη του Νέο Μεξικό, Γκάρι Τζονσον.

«Στο τέλος του 2018, ανακοίνωσα ότι θα θέσω ξανά υποψηφιότητα και επίσης ανακοίνωσα ότι θα στοχεύσω την Υπηρεσία Εσόδων (IRS) και τη διαφθορά της και δύο μήνες αργότερα το IRS κατέθεσε κατηγορίες εναντίον μου», είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κατά την πρώτη ακρόαση. «Πιστεύω ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα».

«Ελπίζω ότι το ισπανικό δικαστήριο θα δει την αδικία», είπε, προσθέτοντας «οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να με χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα».

Ο ισπανός εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό των πολιτικών κινήτρων, τονίζοντας ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων σπάνια κερδίζει περισσότερο από το 1% των ψήφων στις εκλογές των ΗΠΑ.

«Είναι φοροφυγάς, τίποτα άλλο. Ένας εκατομμυριούχος που δεν θέλει να πληρώσει φόρους»,δήλωσε.

Οι «χίλιες ζωές» του μεγιστάνα

Ο Τζον ΜακΆφι έζησε μια ζωή γεμάτη…γυναίκες, θεωρίες συνωμοσίες και καταδίωξης από τις Αρχές . Ίδρυσε την McAfee Associates το 1989. Το 2010 την πούλησε στην Intel έναντι 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γεννημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αμερικανική στρατιωτική βάση, ο MακΆφι μισούσε την αμερικανική κυβέρνηση και στο παρελθόν είχε πει ότι ένιωθε τόσο Βρετανός όσο και Αμερικανός, παρά το ότι μεγάλωσε στην Αμερική.

Όταν ήταν 15 ετών, ο αλκοολικός πατέρας του αυτοκτόνησε. Ο Mακ’Αφι είχε πει σε συνέντευξη του το 2012 ότι «ξυπνούσε κάθε μέρα με τον πατέρα του»

«Κάθε μέρα ξυπνάω μαζί του. Κάθε σχέση που έχω, είναι στο πλευρό μου. Σε κάθε σχέση χωρίς εμπιστοσύνη είναι εκεί. Επομένως, η ζωή μου είναι…χάλια»

Σπούδασε στο Roanoke College στη Βιρτζίνια, όπου άρχισε να πίνει, και μετά παρακολούθησε για λίγο μαθήματα στο Κολέγιο της Λουιζιάνα από όπου αποβλήθηκε το 1968 επειδή σύναψε σχέση με μία μαθήτρια, όταν έκανε το διδακτορικό του.

Η αρχή της αυτοκρατορίας και ο εθισμός στις ουσίες

Η πρώτη του δουλειά σε υπολογιστές ήταν στο σιδηροδρόμους Missouri Pacific Railroad στο Σαιντ Λούις Προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή IBM για να προγραμματίσουν τρένα το 1969. Η McAfee δημιούργησε ένα σύστημα που παρήγαγε βελτιστοποιημένες διαδρομές τρένων.

Καθώς η καριέρα του στους υπολογιστές άνθιζε, ο εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ αυξανόταν. Πριν αρχίσει να δουλεύει συνήθιζε να καταναλώνει ναρκωτικά και να πίνει ένα μπουκάλι ουίσκι σε μια μέρα.

Ο ΜακΆφι στα πρώτα του βήματαDaily Mail

Η πρώτη του σύζυγος – η μαθήτρια που παντρεύτηκε ενώ ήταν διδακτορικός φοιτητής – τον εγκατέλειψε τη δεκαετία του 1980 λόγω των εθισμών του.

Το 1983, μόνος στο σπίτι του και χωρίς περιουσία επειδή τα είχε πουλήσει όλα για να αγοράσει ναρκωτικά, είπε ότι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει.

Αντ ‘αυτού, εντάχθηκε στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και έμεινε νηφάλιος από τότε μέχρι το θάνατό του.

Το 1986,του γεννήθηκε η ιδεα για τη McAfee Associates όταν διάβασε οτι ένας ιός υπολογιστών από το Πακιστάν μολύνει τους υπολογιστές στις ΗΠΑ.

Ξεκίνησε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς και το διαφήμιζε σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, καθιστώντας το διαθέσιμο στους ανθρώπους δωρεάν.

Μέσα σε πέντε χρόνια, μεγάλες εταιρείες σε ολόκληρη την Αμερική το χρησιμοποιούσαν. Στη συνέχεια, άρχισαν να πληρώνουν τέλος αδειοδότησης από τη δεκαετία του 1990. Η McAfee άρχισε να κερδίζει 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Διαφήμισε την επιχείρησή του κάνοντας τους Αμερικανούς να φοβούνται επιθέσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ή ιούς από το εξωτερικό, «επενδύοντας» στη δική του παράνοια για να τους κάνει παρανοϊκούς και να επενδύσουν σε λογισμικό.
Ήταν ένας αμφιλεγόμενος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον οποίο ο ίδιος υπερασπίστηκε.

Το 1990, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι ο ιός Michaelangelo θα έπληττε 5 εκατομμύρια Αμερικανούς. Επηρέασε λιγότερους απο 100.000, αλλά οι πωλήσεις της McAfee αυξήθηκαν.

Η στρατηγική αποδείχθηκε επικερδής για αυτόν – το 1992, η McAfee Associates μπήκε στο χρηματιστήριο και η μετοχή της εκτινάχθηκε.

Ο ΜακΆφι παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζούντι, και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Silicon Valley. Άνοιξε ένα στούντιο γιόγκα στο Κολοράντο το 2000 και για πολλά χρόνια, έζησε μια ζωή που ήταν σχετικά απαλλαγμένη από σκάνδαλα.

Όσο περνούσαν τα χρόνια όμως άρχισε να υποφέρει από μανία καταδίωξης και απέκτησε εμμονές ειδικά με την αμερικανική κυβέρνηση για την οποία ήταν πεπεισμένος ότι τον είχε βάλει στο μάτι.

Μέχρι το 2009, αφού υπέφερε οικονομικά εν μέσω κρίσης, «κουράστηκε» από την περιουσία του πούλησε τα περισσότερα από τα υπάρχοντά του και χώρισε για δεύτερη φορά.

Το μόνο που ήθελε να κρατήσει ήταν ένα τεράστιο σπίτι στο Μπελίζ που αγόρασε το 2008. Μετακόμισε εκεί τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Η ζωή στο Μπελίζ και…οι γυναίκες της ζωής του

Τα επόμενα χρόνια, ο μεγιστάνας έκοψε δεσμούς με αυτό που αποκαλούσε «αστική κοινωνία» για να ζήσει στο Μπελίζ και να συναναστρέφεται μόνο με τους ντόπιους. Σύχναζε σε ένα μπαρ ονόματι Lover’s, το οποίο ήταν επίσης οίκος ανοχής που ο ίδιος θεωρούσε σχεδόν σπίτι του.

Μέχρι το 2013, είχε ένα «χαρέμι» με επτά γυναίκες που ζούσαν μαζί του στο σπίτι του. Η DailyMail δημοσίευσε αποκλειστικά φωτογραφίες από το…ιδιότυπο κοινόβιο όπου ποζάρει με τις γυναίκες του.

Ο ΜακΆφι με…τις γυναίκες του στο ΜπελίζDaily Mail

Ο ΜακΆφι συνάντησε την τρίτη του σύζυγο Τζανίς Ντάισον που εργαζόταν ως πόρνη, το 2012. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο μέχρι το θάνατό του.

Παρά την ταραγμένη ζωή του, ο ΜακΆφι δεν είχε νομικά προβλήματα μέχρι το 2012, όταν κρίθηκε ύποπτος για τη δολοφονία του γείτονά του στο Μπελίζ. Για να αποφύγει τη σύλληψη, δημιούργησε ακόμη και σωσία για να ενεργήσει ως δόλωμα.

Και κάπως έτσι άρχισε ο «περίπλους της ελευθερίας» στη θάλασσα, από όπου ο ίδιος επέκρινε την κυβέρνηση και επικοινωνούσε με τους οπαδούς του μέσω Twitter. Απειλούσε συχνά ότι θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες και στοιχεία διαφθοράς με στόχο τη CIA και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Εάν συλληφθώ ή εξαφανιστώ, 31+ terrabytes ενοχλητικών δεδομένων θα κυκλοφορήσουν στον Τύπο», δήλωνε σε πρόσφατο tweet.Απείλησε επίσης να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τη διαφθορά εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τα 47 παιδιά και τα δεκάδες εγγόνια

Το 2020 και πάλι στο Twitter έγραφε ότι είχε «47 παιδιά» και δεκάδες εγγόνια, αλλά ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ κανένα από αυτά. Αποκαλούσε τα παιδιά του «τεμπέληδες». Κανένα από αυτά δεν έχει αναγνωριστεί δημοσίως.

Η χήρα του, Τζανίς, έγραψε στο Twitter την ημέρα του Πατέρα μία μακροσκελή ανάρτηση, ισχυριζόμενη ότι ο Τζον στοχοποιήθηκε από τα αμερικανικά μέσα και τις αρχές.

«Οι αμερικανικές αρχές είναι αποφασισμένες να κάνουν τον Τζον να πεθάνει στη φυλακή επειδή μιλούσε κατά της διαφθοράς στις κυβερνητικές υπηρεσίες τους. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα έχει ποτέ δίκαιη δίκη στην Αμερική επειδή δεν υπάρχει πλέον δικαιοσύνη στην Αμερική. Χαρούμενη Ημέρα του Πατέρα Τζον. Πατέρα πολλών, αγαπημένε λίγων»

Οι θεωρίες συνωμοσίας εξακολουθούν να οργιάζουν. Σύμφωνα με μία από αυτές ο ΜακΆφι είχε βοηθήσει να αποκαλυφθούν τα εγκλήματα του Επστάιν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ