Εμβόλια Κορωνοιός : Η Επίδραση τους στο Σπέρμα

Η αναπαραγωγική οδός μιας γυναίκας μπορεί να εξαλείψει το ανεπιθύμητο σπέρμα μετά το σεξ, σύμφωνα με μελέτες Ο αριθμός και η ποιότητα του σπέρματος δεν μειώθηκαν σε υγιείς νεαρούς άνδρες μετά τη λήψη μιας πρώτης ή δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer ή Moderna, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο JAMA.

Τι απόδειξαν τα στοιχεία
  • Έχουμε τώρα στοιχεία που θα πρέπει να σας διαβεβαιώσουν ότι ο κίνδυνος ανοσοποίησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας είναι εξαιρετικά χαμηλός.
  • Αυτά είναι καθησυχαστικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του σπέρματος δεν αλλάζει σημαντικά λαμβάνοντας δύο δόσεις ενός από τα νέα εμβόλια mRNA για το COVID-19.
Πως ο  ιός Covid-19 μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα
  • Ενώ το εμβόλιο δεν είχε καμία επίδραση στο αρσενικό σπέρμα στη μελέτη, ο ίδιος ο ιός θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την ανδρική αναπαραγωγική οδό.
  • Σε σύγκριση με υγιείς άντρες χωρίς Covid-19, η μελέτη διαπίστωσε σημαντική αύξηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στα σπερματοζωάρια που ανήκουν σε άνδρες με Covid-19. Η συγκέντρωση, η κινητικότητα και το σχήμα τους στο σπέρμα επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από τον ιό.
  • Οι διαφορές αυξήθηκαν με τη σοβαρότητα της ασθένειας.

  • Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το Covid-19, μπορεί να επηρεάσει το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, επειδή οι υποδοχείς ACE2, οι «ίδιοι υποδοχείς που χρησιμοποιεί ο ιός για να αποκτήσουν πρόσβαση στους ιστούς του πνεύμονα, βρίσκονται επίσης στους όρχεις .
  • Οποιαδήποτε μετρήσιμη επίδραση του κοροναϊού στην ανδρική γονιμότητα ήταν πιθανώς μόνο μικρή και προσωρινή.
  • Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Covid-19, του πυρετού, της παχυσαρκίας και πολλών άλλων παραγόντων μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος, οπότε θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες για να διασφαλιστεί ότι ήταν ο ιός που προκαλεί το αποτέλεσμα.
  • Ορισμένοι ιοί όπως το Zika ή ο Έμπολα μπορούν να παραμείνουν στους όρχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ μετά την ανάρρωση του άνδρα από αυτούς.

Ακολουθεί βίντεο για τα εμβόλια

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ