Ανοσία ρύθμιση μόρια σώμα: Οι επιστήμονες εντοπίζουν πως λειτουργούν τα κύτταρα

Ανοσία ρύθμιση μόρια σώμα: Πολλά μόρια στο σώμα μας βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μας κρατήσει υγιείς χωρίς υπερβολική αντίδραση τόσο που τα ανοσοκύτταρά μας προκαλούν προβλήματα, όπως αυτοάνοσες ασθένειες. Ένα μόριο, που ονομάζεται AIM2, είναι μέρος της έμφυτης ασυλίας μας – ένα αμυντικό σύστημα που έχει καθιερωθεί από τη γέννηση – για την καταπολέμηση των παθογόνων και για να μας κρατήσει υγιείς. Ωστόσο, λίγα ήταν γνωστά για τη συμβολή του ΑΙΜ2 στην προσαρμοστική ανοσία Τ κυττάρων – άμυνα που αναπτύχθηκαν ως απάντηση σε συγκεκριμένα παθογόνα και προβλήματα υγείας που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Τώρα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της UNC με επικεφαλής τη Jenny Ting, Ph.D., τον διακεκριμένο καθηγητή γενετικής του William Kenan και τον Yisong Wan, Ph.D., καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας, ανακάλυψαν ότι το AIM2 είναι σημαντικό για την ορθή λειτουργία ρυθμιστικά Τ κύτταρα , ή Treg κύτταρα, και παίζει βασικό ρόλο στην άμβλυνση της αυτοάνοσης νόσου. Τα κύτταρα Treg είναι ένας σπερματικός πληθυσμός προσαρμοστικών ανοσοκυττάρων που αποτρέπει την υπερβολική ανοσοαπόκριση, όπως αυτά που εμφανίζονται σε αυτοάνοσες ασθένειες. Δημοσιεύθηκε στο Nature, η έρευνα δείχνει ότι το AIM2 εκφράζεται στην πραγματικότητα σε πολύ υψηλότερο επίπεδο στα κύτταρα Treg του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος από ό, τι στα έμφυτα ανοσοκύτταρα.

“Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν απροσδόκητο και προηγουμένως μη εκτιμημένο ρόλο για το AIM2 στα κύτταρα Treg στην προσαρμοστική ανοσία, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την κλασική λειτουργία του AIM2 στην έμφυτη ανοσία”, δήλωσε ο Ting, συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, μέλος του UNC Lineberger Comprehensive Cancer Κέντρο και διευθυντής του Κέντρου Μεταφραστικής Ανοσολογίας.

Ο Wan, συν-ανώτερος συγγραφέας και μέλος του UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center, πρόσθεσε: “Επειδή τα κύτταρα Treg είναι γνωστοί παίκτες σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως αυτοανοσία, φλεγμονή και καρκίνοι, τα ευρήματά μας θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε νέους μοριακούς στόχους και να αναπτύξει νέες θεραπευτικές στρατηγικές για να δοκιμάσει την εξουθενωτική και θανατηφόρα ασθένεια.

Οι φυσιολογικές ανοσοαποκρίσεις πραγματοποιούνται τόσο από έμφυτη ανοσία όσο και από προσαρμοστική ανοσία για την καταπολέμηση των παθογόνων και τη διατήρηση της βιολογικής σταθερότητας. Αλλά αυτές οι απαντήσεις πρέπει να ρυθμιστούν έτσι ώστε να μην κλιμακώνονται και να προκαλούν ένα πλήθος διαφορετικών προβλημάτων υγείας εκτός από αυτό που προκαλούσε αρχικά το παθογόνο. Οι διακεκριμένοι τύποι κυττάρων και τα μόρια παίζουν διακριτούς ρόλους στην κάτω ρύθμιση της έμφυτης ανοσίας και της προσαρμοστικής ανοσίας. Αυτή η εργασία δείχνει ότι το AIM2, σε κελιά Treg, είναι ένα από αυτά. Τα κύτταρα Treg μειώνουν τις υπερβολικές ανοσοαποκρίσεις και έτσι είναι κρίσιμα για τον έλεγχο και την ισορροπία του συστήματος ανοσίας.

Η μειωμένη λειτουργία των κυττάρων Treg διαταράσσει συχνά τη σταθερότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις ασθένειες. Σε εργαστηριακά πειράματα με επικεφαλής τον πρώτο συγγραφέα Wei-Chun Chou, Ph.D., ερευνητικό συνεργάτη στο Ting Lab, οι επιστήμονες του UNC διαπίστωσαν ότι το AIM2 εκφράστηκε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο στα κύτταρα Treg από ό, τι στα έμφυτα ανοσοκύτταρα, τόσο σε ποντίκια όσο και του ανθρώπου.

“Αυτό υποδηλώνει μεγάλο ρόλο για το AIM2 στα κύτταρα Treg”, δήλωσε ο Chou. “Βρήκαμε ότι το AIM2 είναι σημαντικό για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων Treg, τα οποία δεν θα μπορούσαν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους ποντικούς από την ανάπτυξη αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας και φλεγμονώδους κολίτιδας χωρίς AIM2.” Αυτές οι δύο καταστάσεις είναι μοντέλα της ανθρώπινης νόσου πολλαπλής σκλήρυνσης και κολίτιδας. “Διεξήγαμε περαιτέρω μοριακή και βιοχημική ανάλυση για να αποκαλύψουμε μια νέα, κυτταρική οδό σηματοδότησης πρωτεϊνών μορίων σε κύτταρα Treg – που ονομάζεται μονοπάτι AIM2-RACK1-PP2A-AKT – η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των κυττάρων Treg για τον μετριασμό της αυτοάνοσης νόσου.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here