Οι δέκα υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που εξόργισαν τον Κωστή Χατζηδάκη


Η εικόνα που αντίκρυσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής δεν ήταν απλά απογοητευτική – Είναι ένα ολόκληρο «απόστημα» γραφειοκρατίας που πρέπει να σπάσει

Στην πολιτική αν δεν σπάσεις αυγά, δεν πρόκειται να φτιάξεις ομελέτα. Αυτό είναι κανόνας και είναι αληθές ότι επί σειρά δεκαετιών ουδείς πολιτικός δεν τολμούσε να βάλει το δάχτυλο επί των τύπο των ήλων και να έρθει σε σύγκρουση με όλο αυτό το κατεστημένο του «βαθέως κράτους».

Για πρώτη ίσως φορά ένας υπουργός βγαίνει από τα ρούχα του με τους μανδαρίνους και τους οκνηρούς δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι επιβιώνουν «κρυπτόμενοι». Για πρώτη φορά ένας υπουργός βγαίνει από τα ρούχα του και το λέει δημοσίως, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τα «έψαλε» σε αρκετούς υπαλλήλους, δεν δίστασε να στείλει σπίτι τους όσους δεν έτρεχαν με ταχύτητες φωτός και τώρα εξετάζει πολύ σοβαρά 10 υποθέσεις – καταγγελίες ακραίας ταλαιπωρίας πολιτών από τον ΕΦΚΑ, τις οποίες θα οδηγήσει σε πειθαρχικό έλεγχο.

«Επειδή ο ΕΦΚΑ κάνει κοινωνική πολιτική, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεσποτικές συμπεριφορές υπαλλήλων δεν γίνονται ανεκτές! Πλήττουν μεταξύ άλλων και την εικόνα όλων των ευσυνείδητων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Γι’ αυτό αν χρειαστεί θα προχωρήσω και σε άλλους πειθαρχικούς ελέγχους», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Χατζηδάκης.

Αξίζει να σημειώσω ότι δεν μιλάμε μόνο για περιπτώσεις που οι υπάλληλοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα ή λείπουν συνεχώς από την εργασία τους με προσχηματικές αναρρωτικές άδειες. Οι περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα χέρια του Χατζηδάκη είναι στην κυριολεξία εξοργιστικές και αφορούν πρωτοφανείς καθυστερήσεις τριών και τεσσάρων ετών και πέντε ετών για απαντήσεις που καλείται να δώσει ο ΕΦΚΑ (το πρώην ΙΚΑ) σε ασφαλισμένους άλλων Ταμείων με διαδοχική ασφάλιση.

Στην υπηρεσία αυτή υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες από αγανακτισμένους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Την αρχή την έκανε ο υπουργός Εργασίας όταν αποφάσισε να πάει αιφνιδιαστικά στον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός έγραψε έκανε λόγο για την ανάγκη να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του οργανισμού. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την επίσκεψή του βρήκε μόνο 21 από τους 35 εργαζόμενους του υποκαταστήματος. Τους άλλους, θα τους ψάχνει ακόμα προφανώς…

Οι συνεργάτες του Κωστή Χατζηδάκη ελέγχουν πλέον όλες τις καταγγελίες, όπως για παράδειγμα ότι υπήρχε συμπολίτης μας, βεβαιωμένα ανάπηρος ο οποίος περιμένει από το 2018 την αναπηρική του σύνταξη! Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να επικοινωνήσει ούτε μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, ούτε ηλεκτρονικά. Δεν έλαβε από το 2018 καμία απάντηση σε επιστολές και e-mails.

Σε άλλη περίπτωση, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έκλεισαν ραντεβού σε πολίτη και μετά έκλεισαν το υποκατάστημα χωρίς να ακυρώσουν το ραντεβού. Το έκλεισαν λόγω covid χωρίς να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους.

5 χρόνια για μια απάντηση

Άλλος ασφαλισμένος έκανε πέντε χρόνια για να πάρει μια απάντηση 5 λεπτών. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Πέντε χρόνια τον έκαναν «μπαλάκι» ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ, ΓΛΚ, κεντρικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ, Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης…

Υπάρχει καταγγελία ανάπηρου συνταξιούχου για αδικαιολόγητη καθυστέρηση για τη διόρθωση λάθους απόφασης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, που αφορά και επιστροφή χρημάτων. Εκαναν λάθος πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν επιστρέφουν τα χρήματα.

Και το σίριαλ δεν τελειώνει εδώ. Πολίτες καταγγέλουν ότι τηλεφωνούν στο γραφείο του ίδιου του Χατζηδάκη και δεν βρίσκουν κανέναν! Ενώ άλλοι τηλεφωνούν στο 1555 από τον Οκτώβριο του 2020 και δεν βρίσκουν κανέναν. Μιλάμε για ιλαροτραγωδία.

Υπάλληλος σε άδεια από τον περασμένο Δεκέμβριο

Προσέξτε. Υπάρχει συμπολίτης μας που είναι σε αναμονή από αρχές του προηγούμενου Μαϊου, διότι ο αρμόδιος υπάλληλος είναι σε άδεια από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συγχωρέστε με αλλά αυτό δεν είναι κράτος, κάτι άλλο είναι.

Λύση υπάρχει, πολτική βούληση απαιτείται. Να πάνε σπίτι τους άμεσα, όσοι δημιουργούν προσκόμματα στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Άμεση απόλυση με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Αν όλοι ξέρουν ότι η κάθε πράξη θα έχει και συνέπειες τότε ίσως αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα στο κράτος.

Το δημόσιο οφείλει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αφού δεν παράγει κάτι άλλο.

Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν. Όποιος δεν μπορεί σπίτι του…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ