Κορωνοϊός Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη σύσκεψη με Χαρδαλιά και Τσιόδρα


«Καμπανάκι» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα του κορωνοϊού στη χώρα. Σημειώνεται ότι από τα 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα του ιού, τα 15 καταγράφηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στη ΓΓΠΠ. Μέρος στη σύσκεψη έλαβαν ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Κρήτης.

Συμφώνα με πληροφορίες, με στόχο την διερεύνηση της επιδημιολογικής εικόνας της Κρήτης ζητήθηκε έκτακτη σύσκεψη τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ανησυχία δε προκαλεί η μη ανταπόκριση του πληθυσμού στο Ηράκλειο να εμβολιαστεί, παρά την ύπαρξη διαθέσιμων εμβολίων. Οι αρχές αναμένεται να κρούσουν τον κώδωνα κίνδυνου στους κατοίκους της περιοχής επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της μετάλλαξης δέλτα του κορωνοϊού στους ανεμβολίαστους.

«Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι» είπε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξή νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα είναι 50-60% πιο μεταδοτικό.

Μητσοτάκης: “Δεν είστε εμβολιασμένοι; Κινδυνεύετε”

«Καμπανάκι» για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού έκρουσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος, ο κύριος Φαουτσι, ότι ‘Είστε εμβολιασμένοι; Είστε ασφαλείς. Δεν είστε εμβολιασμένοι; Κινδυνεύετε’. Τόσο απλά τόσο καθαρά».

ECDC για μετάλλαξη δέλτα: Στο 90% αναμένεται να φτάσει η μετάλλαξη Δέλτα στην ΕΕ στα τέλη Αυγούστου

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η μετάλλαξη δέλτα θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το 70% των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του Αυγούστου θα είναι της μετάλλαξης δέλτα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό αυτό να έχει φτάσει ακόμη και το 90%.

Σημειώνεται ότι, κατ’ εκτίμηση του ECDC, η μετάλλαξη Δέλτα είναι από 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα («βρετανική») και φαίνεται να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ