ΗΠΑ NIH: Τα δεδομένα γονιδίων COVID-19 καταργήθηκαν από τη βάση δεδομένων κατόπιν αιτήματος Κινέζων ερευνητών


ΗΠΑ NIH: Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) επιβεβαίωσε ότι διέγραψε τις ακολουθίες αφού έλαβε ένα αίτημα από έναν Κινέζο ερευνητή που τις είχε υποβάλει τρεις μήνες νωρίτερα. Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19 από μια βασική επιστημονική βάση δεδομένων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι επιστήμονες που μελετούν την προέλευση της πανδημίας ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά στοιχεία.

Το NIH επιβεβαίωσε ότι διέγραψε τις ακολουθίες αφού έλαβε ένα αίτημα από έναν Κινέζο ερευνητή που τους είχε υποβάλει τρεις μήνες νωρίτερα. “Η υποβολή ερευνητών διατηρεί τα δικαιώματα των δεδομένων τους και μπορεί να ζητήσει απόσυρση των δεδομένων”, ανέφερε η NIH σε δήλωση.

Η αφαίρεση των δεδομένων προσδιορισμού αλληλουχίας περιγράφεται σε μια νέα δημοσίευση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από τον Jesse Bloom, έναν ιολόγο στο Fred Research Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ.

Η εφημερίδα, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, αναφέρει ότι τα δεδομένα που λείπουν περιλαμβάνουν αλληλουχίες από δείγματα ιών που συλλέχθηκαν στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή υποψιάστηκαν ότι είχαν COVID-19. Ορισμένες από τις διαγραμμένες πληροφορίες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σε μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε σε ένα εξειδικευμένο περιοδικό, αλλά οι επιστήμονες συνήθως αναζητούν αλληλουχίες γονιδίων σε μεγάλες βάσεις δεδομένων όπως αυτή που διατηρεί το NIH, δήλωσε ο Δρ Bloom.

Ο Δρ Bloom είπε ότι κατάφερε να βρει τα διαγραμμένα δεδομένα αφού τα έψαχνε αλλού στο διαδίκτυο. Οι ακολουθίες που λείπουν είναι απίθανο να αλλάξουν την τρέχουσα κατανόηση των ερευνητών για τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας COVID-19 στο Γουχάν.

Ωστόσο, ο Δρ Bloom είπε ότι η απομάκρυνσή τους δημιουργεί αμφιβολίες για τη διαφάνεια της Κίνας στη συνεχιζόμενη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας. Κάποιοι άλλοι επιστήμονες συμφώνησαν. «Μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν άλλες ακολουθίες όπως αυτές που έχουν εκκαθαριστεί», δήλωσε ο Vaughn S. Cooper, εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που δεν συμμετείχε στη νέα εργασία και είπε ότι δεν έχει μελετήσει ο ίδιος τις διαγραμμένες αλληλουχίες.

Για να συνεχίσουν την προέλευση της πανδημίας, οι επιστήμονες χρειάζονται πρόσβαση σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο πώς ο ιός εμφανίστηκε στον ανθρώπινο πληθυσμό και άρχισε να εξαπλώνεται.

Η αφαίρεση πληροφοριών από μια βάση δεδομένων μπορεί να δυσκολέψει την εύρεσή τους, ενδεχομένως, να επιβραδύνει την έρευνά τους, καθώς και την έλλειψη πρόσβασης σε άλλες έρευνες.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και άλλοι επιστήμονες ερευνούν πώς ξεκίνησε η πανδημία.

Σύμφωνα με τη δήλωση του NIH, ο επιστήμονας που υπέβαλε τις ακολουθίες ζήτησε τον Ιούνιο του 2020 να διαγραφούν επειδή είχαν ενημερωθεί και θα δημοσιεύονταν σε άλλη, μη καθορισμένη βάση δεδομένων.

Ο ερευνητής είπε ότι ήθελαν να αφαιρεθεί η παλαιότερη έκδοση για να αποφευχθεί η σύγχυση, σύμφωνα με το NIH.

Οι Κινέζοι ερευνητές υπέβαλαν αρχικά τις ακολουθίες στη βάση δεδομένων NIH τον Μάρτιο του 2020 και δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με αυτές σε ένα έγγραφο σε έναν διακομιστή προεκτύπωσης, σύμφωνα με το NIH.

Το έγγραφο περιέγραψε τη χρήση μιας προηγμένης τεχνολογίας αλληλούχησης για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19.

Οι ερευνητές δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Μια πρόκληση για τους επιστήμονες που μελετούν την προέλευση του ιού είναι η έλλειψη δεδομένων από πρώιμες περιπτώσεις στο Γουχάν, λέει ο Δρ Bloom στην εφημερίδα.

Αυτά τα δεδομένα, λέει, περιορίζονται κυρίως σε αλληλουχίες ιών που αποκτήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 από δώδεκα ασθενείς που συνδέονται με την αγορά θαλασσινών Huanan της πόλης, τον ιστότοπο της πρώτης γνωστής επιδημίας της COVID-19 και έναν μικρό επιπλέον αριθμό αλληλουχιών που συλλέχθηκαν πριν το τέλος Ιανουαρίου 2020.

Η αφαίρεση των αλληλουχιών απέδωσε “μια κάπως λοξή εικόνα ιών που κυκλοφορούν νωρίς στο Γουχάν “, δήλωσε ο Δρ Bloom.

“Υποδηλώνει πιθανώς έναν λόγο για τον οποίο δεν έχουμε δει πολλές από αυτές τις ακολουθίες που είναι ίσως ότι δεν υπήρξε ολόψυχη προσπάθεια να τα βγάλουν εκεί έξω.”

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ που συνεργάστηκε με τη διεθνή ομάδα που συνέταξε την έκθεση του οργανισμού τον Μάρτιο για την προέλευση του ιού, δήλωσε ότι η εφημερίδα του Δρ Bloom δεν άλλαξε ριζικά την κατανόηση της ομάδας για την πρώιμη πανδημία, αλλά ενίσχυσε την υπόθεση για περισσότερη ανάλυση της  πρώτης λοίμωξης COVID-.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ