Αλέξης Τσίπρας: Επιχειρεί ευρωπαϊκό συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων… με το βλέμμα στην Ελλάδα


Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός μόνιμου και ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις στην Ευρώπη που βρίσκονται απέναντι στη Δεξιά, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της μίνι περιοδείας που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η συχνή παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έχουν συζητηθεί ποικιλόμορφα στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι το «φλερτ» αυτό αποτελεί επί της ουσίας τον προάγγελο της «μετακόμισης» του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PES). Ωστόσο, έπεσαν έξω.

Η αλήθεια είναι πως η κάθε πλευρά, έχει τους δικούς της λόγους για να επιθυμεί όχι απλά τη διατήρηση, αλλά και την εμβάθυνση αυτής σχέσης. Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν επιλέξει να διατηρούν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, εξαιτίας της μεγάλης επιρροής που ασκεί σε όλα τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη. Η συμβολή του στη δημιουργία προοδευτικών κυβερνήσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπου Σοσιαλιστές και Αριστερά βρίσκονται από κοινού στην εξουσία, είναι αδιαμφισβήτητη.

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφείς τους λόγους που επιμένει στη διατήρηση αυτής της στενής επαφής. Πιστεύει ακράδαντα ότι στη παρούσα φάση, η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή της Αριστεράς, των Πράσινων και των Σοσιαλιστών, είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «Βόρεια» και κυρίως «Γερμανική» Δεξιά, που προωθεί την άμεση επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας, αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας.

«Η κρίσιμη συζήτηση στην Ευρώπη είναι εάν η πανδημία είναι ένα σοκ που θα μας οδηγήσει να αλλάξουμε μοντέλο ή μια ανάπαυλα για να επιστρέψουμε σε πολιτικές που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις. Ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα είναι να ανοίξουν – μαζί, διεκδικητικά – τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τόλμη και αυτοπεποίθηση. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και απέναντι στις ανισότητες», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη παρέμβαση του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε το παράδειγμα της κατάργησης του 8ώρου, μέσω του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Εκτός από το συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στραμμένο το βλέμμα του και στο εσωτερικό μέτωπο. Εκτιμά ότι στη παρούσα πολιτική συγκυρία, η Ελλάδα θα μπορέσει να απαλλαγεί από την «επάρατο δεξιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο με τη συνεργασία των δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς, προσβλέποντας κατά κύριο λόγο στο Κίνημα Αλλαγής.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει αρχίσει να θέτει ξανά στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο έδειχνε να έχει κλείσει το προηγούμενο διάστημα. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί και τη βοήθεια των ευρωπαίων Σοσιαλιστών την ώρα της κρίσης, προκειμένου η Χαριλάου Τρικούπη να πειστεί και να συμβάλει σε αυτό το εγχείρημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ