Μηχανισμός «ΣΥΝ-Εργασία»: Συνεχίζονται οι δηλώσεις – Πώς θα πληρωθεί το επίδομα αδείας


Μηχανισμός «ΣΥΝ-Εργασία»: Πώς θα καταβληθεί το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε αν είστε δικαιούχος 

Την επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία» και τη δυνατότητα ένταξης από την 1η Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό πέραν των εποχικά απασχολούμενων στα ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και τα πρακτορεία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Συνδεσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι μεγάλες προκλήσεις θα συνεχίζονται δε θα είναι εύκολο να επιστρέψουμε αυτόματα σε επίπεδο εσόδων του 2019. «Όπως η κυβέρνηση στήριξε σταθερά τον κλάδο, έτσι θα το κάνει και τώρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο» είπε διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «πρέπει σταδιακά να περάσουμε από τη φάση της ενεργούς στήριξης στη φάση της αποσωλήνωσης της οικονομίας με ήπιο τρόπο που δε θα προκαλέσει αναταράξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Έως τις 30 Ιουνίου η υποβολή δηλώσεων για τον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» Ιουνίου

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 30 Ιουνίου δήλωση «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό.

Παράλληλα τη δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν και οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί με δικαίωμα επαναπρόσληψης, εφόσον επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, ενώ πρέπει να διατηρηθούν οι ονομαστικοί μισθοί.

Στους εργαζομένους, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους που αντιστοιχούν στον χρόνο στον οποίο δεν εργάζονται.

Επίδομα αδείας

Για τους εργαζόμενους του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία» καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2021 καθώς και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών όπως αυτές υπολογίζονται επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Αναλυτικότερα η αναλογία του επιδόματος αδείας η οποία καταβάλλεται στους εργαζόμενους, ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντός του έτους σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

Η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η πληρωμή στους δικαιούχους εργαζόμενους ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα κατόπιν διασταύρωσης με τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με το χρονικό διάστημα υπαγωγής εκάστου μισθωτού στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-Εργασία» και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ