Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε νέος τύπος αρχαίου ανθρώπου – Αλλάζει η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης;


Έναν άγνωστο μέχρι σήμερα τύπο αρχαίου ανθρώπου που ζούσε δίπλα στο είδος μας πριν από 100.000 χρόνια, εντόπισαν οι επιστήμονες στο Ισραήλ, σε μία ανακάλυψη που ενδέχεται να αλλάξει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Τα απολιθώματα που βρέθηκαν κοντά στην πόλη Ράμλα του Ισραήλ ανήκουν σε έναν από τους «τελευταίους επιζώντες» μιας πολύ αρχαίας ανθρώπινης ομάδας, λένε οι ειδικοί.

Η ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Γιόσι Ζάιντνερ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ βρήκε κομμάτια ενός αρχαίου κρανίου, μία σχεδόν πλήρη γνάθο και τμηματα δοντιού -πιθανότατα από το ίδιο άτομο- που έζησε πριν από 120- 140.000 χρόνια.

Ανακάλυψαν επίσης οστά ζώων και εργαλεία πυρόλιθου από το ίδιο στρώμα ιζήματος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

H ανασκαφή στο ΙσραήλYOSSI ZAIDNER

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας πιστεύουν ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα προηγούμενο είδος που μπορεί να είχε εξαπλωθεί στην περιοχή πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και να δημιούργησε τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τους «συγγενείς» τους στην Ασία.

Το «νέο είδος ανθρώπου»

Οι επιστήμονες ονόμασαν το «νέο είδος» Χόμο Νέσερ Ράμλα (Homo Nesher Ramla). Τα νέα απολιθώματα σαφώς δεν είναι…Ηomo Sapiens, εξηγεί η δρ Χίλα Μέι, παλαιο-ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Και δεν μοιάζουν με τους πρώιμους ή μεταγενέστεους Νεάντερταλ στη Μέση Ανατολή ή την Ευρώπη, προσθέτει η συγγραφέας Μαρία Μάρτιν Μόντον-Τόρες, παλαιοανθρωπολόγος στο CENIEH, το εθνικό κέντρο έρευνας για την ανθρώπινη εξέλιξη. «Δεν ταιριάζουν με τίποτα», λέει.

Η νέα ανακάλυψη αναδιαμορφώνει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης, ιδιαίτερα την ιστορία των Νεάντερταλ, λένε οι επιστήμονες. Και αυτό γιατί η γενική εικόνα της εξέλιξης των Νεάντερταλ συνδεόταν στενά μέχρι σήμερα με την Ευρώπη.

Τα σημαντικά ευρήματαSACKLER FACULTY OF MED

«Όλα ξεκίνησαν στο Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι μια τοπική ομάδα ήταν ο πληθυσμός προέλευσης», είπε στο BBC News η δρ Μέι.

«Κατά τη διάρκεια των διαδημικών περιόδων, κύματα ανθρώπων, οι άνθρωποι του Νέσερ Ράμλα, μετανάστευσαν από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη» λέει

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πρώτα μέλη της ομάδας Nesher Ramla ήταν ήδη παρόντα στην Εγγύς Ανατολή πριν από 400.000 χρόνια περίπου. Παρατήρησαν μάλιστα ομοιότητες μεταξύ των νέων ευρημάτων και των αρχαίων ομάδων «προ-Νεάντερταλ» στην Ευρώπη.

«Είναι η πρώτη φορά που θα μπορούσαμε να συνδέσουμε τις τελείες μεταξύ διαφορετικών δειγμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή» λέει η δρ. Ρέιτσελ Σάριγκ, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Οι Ευρωπαίοι Νεάντερταλ ξεκίνησαν εδώ και μετανάστευσαν στην Ευρώπη, ενώ διασταυρώθηκαν με άλλες ομάδες ανθρώπων, εξηγεί

Άλλοι ταξίδεψαν ανατολικά στην Ινδία και την Κίνα, δήλωσε ο καθηγητής Ισραήλ Χέρσκοβιτς, υποδηλώνοντας μια σύνδεση μεταξύ των αρχαϊκών ανθρώπων της Ανατολικής Ασίας και των Νεάντερταλ της Ευρώπης.

«Μερικά απολιθώματα που βρέθηκαν στην Ανατολική Ασία εκδηλώνουν χαρακτηριστικά Νεάντερταλ όπως και ο Nesher Ramla», είπε.

Οι ενστάσεις στη θεωρία των Ισραηλινών

Οι ερευνητές βασίζουν τους ισχυρισμούς τους στις ομοιότητες χαρακτηριστικών μεταξύ των ισραηλινών απολιθωμάτων και εκείνων που βρέθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία, αν και ο ισχυρισμός τους είναι αμφιλεγόμενος.

Ο καθηγητής Κρις Στρίντζερ, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, αξιολογεί κινεζικά ανθρώπινα λείψανα. «Ο Nesher Ramla είναι σημαντικός γιατί επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο ότι διαφορετικά είδη συνυπήρχαν το ένα δίπλα στο άλλο στην περιοχή εκείνη την εποχή και υπάρχει η ίδια ιστορία στη δυτική Ασία», είπε.

Ενα απο τα εργαλεία που χρησιμοποιύσαν οι άνθρωποι Nesher RamlaTAL ROGOVSKI

«Ωστόσο, νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο προς το παρόν να συνδέσουμε μερικά από τα παλαιότερα απολιθώματα του Ισραήλ με τους Νεάντερταλ. Με προβληματίζει επίσης η οποιαδήποτε ειδική σχέση μεταξύ του Nesher Ramla και των απολιθωμάτων στην Κίνα»

Τα απολιθώματα του Nesher Ramla βρέθηκαν σε μια καταβόθρα στο κεντρικό Ισραήλ, μια περιοχή όπου φέρεται να κυνηγούσαν άγρια βοοειδή, άλογα και ελάφια, όπως φαίνεται από τα χιλιάδες πέτρινα εργαλεία και οστά ζώων που βρέθηκαν.

Η αλληλεπίδραση, βασικό στοιχείο της ανθρώπινης εξέλιξης

Σύμφωνα με ανάλυση του Δρ Ζάιντνερ στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αυτά τα εργαλεία κατασκευάστηκαν με τον ίδιο τρόπο που οι σύγχρονοι άνθρωποι της εποχής έφτιαχναν επίσης τα εργαλεία τους.

«Ήταν μια έκπληξη το γεγονός οτι οι αρχαϊκοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εργαλεία που συνήθως σχετίζονται με τον Homo sapiens. Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρχε αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ομάδων», δήλωσε ο Δρ Zaidner.

Τα ευρήματά δείχνουν ότι η ανθρώπινη εξέλιξη δεν ήταν μία απλή γραμμική διαδικασία και περιλάμβανε πολλές διασπορές, επαφές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών ανθρώπου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ