Καιρός: Θα «ψηθεί» η Αθήνα – Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» το θερμόμετρο σήμερα


Καιρός: Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες μέχρι την Κυριακή σύμφωνα, με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr – «Καμίνι» θα θυμίζει η χώρα και σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουνίου

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία την Παρασκευή 25/06, για 4η διαδοχική ημέρα.

Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ είναι πολύ πιθανό, οι μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά να ξεπεράσουν τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και στα νησιωτικά τμήματα, με τις μέγιστες να εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 37-38 βαθμούς στο Ανατολικό Αιγαίο και στους 38-39 βαθμούς στο Ιόνιο.

Επισημαίνεται ότι :

Οι εξασθενημένοι άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν σημαντικά σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.
Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Λόγω των εξασθενημένων ανέμων και της μεγάλης διάρκειας του θερμού κύματος, άνοδο παρουσιάζει η θερμοκρασία και των θαλασσών. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας την Πέμπτη 24/06 όπως υπολογίστηκε από δορυφορικές μετρήσεις. Όπως παρατηρούμε, στο Αιγαίο καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξης των 27-28 βαθμών, τιμές 3-4 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Έως και την Κυριακή (27-06-2021) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται περί τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές λόγω τοπικών συνθηκών και να τους ξεπεράσουν. Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης – Κυριακής θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή (25-06-2021) θα φτάσουν τους 37 βαθμούς και το Σάββατο (26-06-2021) και την Κυριακή (27-06-2021) τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η ζέστη πρόσκαιρα θα υποχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα (28-06-2021).

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός.

Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου όμως στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή 25 Ιουνίου
Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για το Σάββατο 26 Ιουνίου
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Παρασκευή 25 Ιουνίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 42 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 και στην Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ