Υποχώρησε τον Μάιο η πιστωτική επέκταση


Υποχώρησε τον Μάιο η πιστωτική επέκταση και ειδικά οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα , όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Μάιο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας υποχώρησε σε 16,6% από 17,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,402 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 4.454 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 11,2% από 10,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 386 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,32 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάιο του 2021, ήταν θετική κατά 2,41 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 5.241 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 72,8% από 81,8% τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2021, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 2,2% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 787 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2021, ήταν θετική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 657 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 894 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 6,4% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 19 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 237 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2021, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 9 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους μειώθηκε σε 3,9% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 77 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 138 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ