Αθλητισμός Άσθμα: Είναι ασφαλές να αθλούμαι, εάν έχω άσθμα; [vid]


Ένας από τους στόχους της θεραπείας του άσθματος είναι να σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν φυσιολογικό και υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει την άσκηση και άλλες σωματικές δραστηριότητες. Λαμβάνοντας τα φάρμακά σας για το άσθμα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αποφεύγοντας κινδύνους που μπορεί να το επιδεινώσουν και ελέγχοντας τα συμπτώματά σας και την υγεία των πνευμόνων σας, μπορείτε να ασκηθείτε ασφαλώς και με επιτυχία.

Εάν τα συμπτώματα του άσθματος σάς εμποδίζουν να συμμετάσχετε πλήρως σε δραστηριότητες, μιλήστε με το γιατρό σας για να λάβετε καθοδήγηση. Να έχετε στο νου σας ότι η άσκηση όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για το άσθμα – εφόσον γίνεται σωστά – αλλά η τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματά του.

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες επιλογές άσκησης, εάν έχω άσθμα

Ομαδικά αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρές “εκρήξεις” έντασης  – όπως το βόλεϊ, το μπέιζμπολ και η πάλη – είναι καλές επιλογές, όπως και οι σόλο προπονήσεις, πχ το περπάτημα, η ποδηλασία και η πεζοπορία. Το κολύμπι είναι επίσης μια καλή και ασφαλής σωματική δραστηριότητα, γιατί συνήθως αναπνέετε άφθονο ζεστό και υγρό αέρα ενώ κολυμπάτε. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη δύναμη στο άνω μέρος του σώματός σας.

Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μεγάλες περιόδους άσκησης, όπως το ποδόσφαιρο, το τρέξιμο, το μπάσκετ και το χόκεϊ, μπορεί να μην είναι οι ευκολότερες επιλογές. Επίσης, αθλήματα, όπως χόκεϊ επί πάγου, σκι και πατινάζ στον πάγο, μπορεί να δημιουργήσουν προκλήσεις λόγω της θερμοκρασίας. Ωστόσο, πολλά άτομα με άσθμα μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως σε αυτές τις δραστηριότητες.

Τι να κάνω όταν αθλούμαι, αν έχω άσθμα

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, μιλήστε με το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιες δραστηριότητες είναι οι καλύτερες και καταλληλότερες για εσάς. Η συνδημιουγία από κοινού με τους ειδιικούς ενός σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει οδηγίες για πριν και μετά την άσκηση είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να κάνετε, εάν εμφανίσετε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η εκτέλεση ασκήσεων προθέρμανσης και επαναφοράς πριν και μετά την άσκηση είναι κλειδί. Επιπλέον, εάν έχετε αλλεργικό άσθμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους όταν η γύρη είναι σε υψηλή κυκλοφορία ή είναι υψηλά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε κάθε περίπτωση, περιορίστε την άσκηση όταν έχετε ιογενή λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα. Και να θυμάστε να ασκείστε σε ένα επίπεδο που είναι ασφαλές και κατάλληλο για εσάς. Με άλλα λόγια, ακούστε το σώμα σας και τους ρυθμούς του.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ