Αιθιοπία: Τρεις εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δολοφονήθηκαν στην Τιγκράι      


Τρεις εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF), μια Ισπανίδα και δύο Αιθίοπες, σκοτώθηκαν σε επίθεση στην αιθιοπική επαρχία Τιγκράι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο βραχίονας της ΜΚΟ στην Ισπανία.

Τις τελευταίες ημέρες η Τιγκράι έχει μετατραπεί σε θέατρο μαχών που αναζωπυρώνονται· την Τρίτη, αεροπορικό πλήγμα σε αγορά στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.

«Χάσαμε την επαφή μαζί τους και με το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί το όχημα βρέθηκε άδειο και τα πτώματά τους σε απόσταση μερικών μέτρων», ανέφερε η MSF σε ανακοίνωσή της, καταδικάζοντας τη «βάρβαρη δολοφονία» των εργαζομένων της.

Η Μαρία Ερνάντες, η 35χρονη Ισπανίδα, ήταν συντονίστρια των προσπαθειών της οργάνωσης για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Τιγκράι,

Ο Γιοχάνες Χαλεφόμ Ρέντα και ο Τέντρος Γκεμπρεμαριάμ Γκεμπρεμιχαέλ, 31 ετών και οι δύο, Αιθίοπες πολίτες, ήταν αντίστοιχα βοηθός συντονιστής και οδηγός της ΜΚΟ.

«Η Μαρία, ο Γιοχάνες και ο Τέντρος ήταν εκεί για να βοηθήσουν τον πληθυσμό και είναι αδιανόητο ότι πλήρωσαν με τη ζωή τους γι’ αυτό», τόνισαν στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΜΚΟ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων.

Ο Ραμές Ρατζασίνγκαμ, μεταβατικός αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, χαρακτήρισε τις δολοφονίες των τριών εργαζομένων της οργάνωσης «σκανδαλώδεις και αποκαρδιωτικούς».

«Οι αρχές πρέπει πλέον να διενεργήσουν το ταχύτερο έρευνα» για τους φόνους τους, που αποτελούν «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε στη Νέα Υόρκη.

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε από την πλευρά της να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις δολοφονίες και τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας «σε τελευταία ανάλυση φέρει ακέραιη την ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ «καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο» αυτή τη «φρικαλεότητα», που αποτελεί «νέο ανατριχιαστικό παράδειγμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Τιγκράι και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας επιβεβαίωσε χθες βράδυ μέσω Twitter ότι οι τρεις εργαζόμενοι της ΜΚΟ σκοτώθηκαν στην κοινότητα Άμπι Άντι, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μεκέλε.

Πρόσθεσε ότι το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που εξεδίωξε από την εξουσία στην επαρχία ο ομοσπονδιακός στρατός με την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που άρχισε να διεξάγει τον περασμένο Νοέμβριο, «δρα ενεργά» στη ζώνη αυτή.

Ωμότητες

Η σύρραξη στην Τιγκράι, που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ στην Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως θα τέλειωνε πολύ γρήγορα, σημαδεύεται από πολλές καταγγελίες για ωμότητες με θύματα αμάχους (σφαγές, βιασμούς, εκτοπισμούς πληθυσμών…). Στρατεύματα από τη γειτονική Ερυθραία, που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εναντίον του TPLF και είναι ακόμη παρόντα, κατηγορούνται πως διέπραξαν αρκετές φρικαλεότητες.

Τις τελευταίες ημέρες κάτοικοι, τοπικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες μιλούν για αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, κυρίως γύρω από τις πόλεις στρατηγικής σημασίας Αντίγκρατ και Γούκρο.

Την Τρίτη τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 180 τραυματίστηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του αιθιοπικού στρατού στην αγορά στην Τογκόγκα, κοινότητα ανάμεσα στην Άμπι Άντι και στη Μεκέλε. Ο στρατός διαβεβαίωσε ότι η «επιχείρηση» αυτή, την επομένη των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών, είχε στόχο αντάρτες.

Ο βομβαρδισμός αυτός καταδικάστηκε την Τετάρτη από τον ΟΗΕ, ο οποίος αξίωσε να διενεργηθεί «ταχεία έρευνα» για την επιδρομή και τις «κατοπινές ενέργειες» οι οποίες «στέρησαν από τα θύματα ιατρικές φροντίδες». Την επίθεση καταδίκασαν επίσης η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο οποίος είναι από την Τιγκράι, καταδίκασε το αεροπορικό πλήγμα και κατηγόρησε τις αρχές ότι «σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους».

Οι τρεις εργαζόμενοι των MSF είναι ανάμεσα στα τουλάχιστον 12 εργαζόμενους σε ΜΚΟ που σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες τον Νοέμβριο του 2020.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ