ΗΠΑ Κορωνοϊός: Σχεδόν όλοι οι θάνατοι από την COVID-19 είναι μεταξύ μη εμβολιασμένων

ΗΠΑ Κορωνοϊός: Περίπου 150 από τους περισσότερους από 18.000 θανάτους COVID-19 τον Μάιο ήταν σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι της COVID-19 στις ΗΠΑ είναι τώρα σε άτομα που δεν εμβολιάστηκαν, μια συγκλονιστική απόδειξη για το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι λήψεις εμβολίων και μια ένδειξη ότι οι θάνατοι την ημέρα – τώρα κάτω από 300 – θα μπορούσαν να είναι σχεδόν μηδενικοί αν όλοι είχαν εμβολιασθεί. Μια ανάλυση του Associated Press των διαθέσιμων κυβερνητικών δεδομένων από τον Μάιο δείχνει ότι οι «πρωτοποριακές» μολύνσεις σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα αντιπροσώπευαν λιγότερες από 1.200 από περισσότερες από 853.000 COVID-19 νοσηλείες.

Αυτό είναι περίπου 0,1%.

Και μόνο περίπου 150 από τους περισσότερους από 18.000 θανάτους COVID-19 τον Μάιο ήταν σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει περίπου 0,8%, ή πέντε θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο.

Το AP ανέλυσε τα στοιχεία που παρείχαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα ίδια τα CDC δεν έχουν εκτιμήσει το ποσοστό νοσηλείας και θανάτων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, αναφέροντας περιορισμούς στα δεδομένα.

Μεταξύ αυτών: Μόνο περίπου 45 πολιτείες αναφέρουν πρωτοποριακές λοιμώξεις και μερικές είναι πιο επιθετικές από άλλες στην αναζήτηση τέτοιων περιπτώσεων.

Έτσι, τα δεδομένα πιθανώς υποτιμούν τέτοιες λοιμώξεις, ανέφεραν αξιωματούχοι του CDC. Ωστόσο, η γενική τάση που προκύπτει από τα δεδομένα αντηχεί αυτό που βλέπουν πολλές αρχές υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη χώρα και το τι λένε κορυφαίοι ειδικοί.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Andy Slavitt, πρώην σύμβουλος της διοίκησης Μπάιντεν στην COVID-19, πρότεινε ότι το 98% έως 99% των Αμερικανών που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό δεν έχουν εμβολιαστεί.

Και η διευθύντρια των CDC Dr. Rochelle Walensky είπε την Τρίτη ότι το εμβόλιο είναι τόσο αποτελεσματικό που “σχεδόν κάθε θάνατος, ειδικά μεταξύ των ενηλίκων, λόγω της COVID-19, είναι σε αυτό το σημείο, απολύτως αποτρέψιμος.” Αποκάλεσε αυτούς τους θανάτους «ιδιαίτερα τραγικούς».

Οι θάνατοι στις Η.Π.Α. έχουν πέσει κατακόρυφα από τα μέσα Ιανουαρίου λόγω των εμβολιασμών. Περίπου το 63% όλων των Αμερικανών που είναι επιλέξιμοι για εμβόλιο – αυτών των 12 ετών και άνω – έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 53% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα CDC.

Ενώ το εμβόλιο παραμένει σπάνιο σε μεγάλο μέρος του κόσμου, η προσφορά των ΗΠΑ είναι τόσο άφθονη και η ζήτηση έχει μειωθεί τόσο δραματικά, ώστε οι λήψεις να μην χρησιμοποιούνται.

Ο Ross Bagne, ένας 68χρονος ιδιοκτήτης μικρών επιχειρήσεων στο Cheyenne, Ουαϊόμινγκ, ήταν επιλέξιμος για το εμβόλιο στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά δεν το έλαβε.

Πέθανε στις 4 Ιουνίου, μολυσμένος και μη εμβολιασμένος, αφού πέρασε περισσότερες από τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο, ενώ οι πνεύμονές του γέμισαν με υγρό. Δεν κατάφερε να καταπίνει λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αδερφή του, Κάρεν Μακ Νάιτ αναρωτήθηκε: “Γιατί να διακινδυνεύσετε να μην εμβολιαστείτε;”

Οι θάνατοι θα συνεχιστούν, σύμφωνα με ειδικούς, σε  μη εμβολιασμένους το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Ο Ali Mokdad, καθηγητής επιστημών μετρικών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, δήλωσε ότι η μοντελοποίηση υποδηλώνει πως το έθνος θα έχει ξανά 1.000 θανάτους την ημέρα τον επόμενο χρόνο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ