Τσίπρας: Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

Για την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις ευρύτερα προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στην τακτική συνάντηση Ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται προσκεκλημένος ως παρατηρητής.

«Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση, αλλά και για την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Θα συμφωνήσω με τον Ενρίκο [Λέττα] ότι η παρουσία του Όλαφ (Σολτς) στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έκανε σημαντική διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μαζί καταφέραμε να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και να βρούμε μια διέξοδο που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και τον ελληνικό λαό από τον εφιάλτη της λιτότητας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα γινόταν αν το αφήναμε στις συντηρητικές δυνάμεις», είπε εισαγωγικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ευχήθηκε καλή επιτυχία στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας, στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Καγκελάριου στη Γερμανία. «Θέλω να ευχηθώ στον Όλαφ (Σολτς) ένα καλό αποτέλεσμα στις επικείμενες γερμανικές εκλογές, οι όποιες δεν θα είναι κρίσιμες μόνο για τη Γερμανία αλλά για όλη την Ευρώπη».

Με αφορμή τις γερμανικές εκλογές, βρήκε την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος το ζήτημα το οποίο προωθεί όλες αυτές τις ημέρες, δηλαδή τη συνεργασία των ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων.

«Όπως όλοι γνωρίζετε, προέρχομαι από άλλη πολιτική οικογένεια αλλά βρίσκομαι εδώ γιατί πιστεύω ότι είναι η στιγμή να συνεργαστούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να ενισχυθούν, να συνεργαστουν και να βρουν λύσεις. Και αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θέλουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία απλώς ως ένα διάλειμμα για να γυρίσουμε στις δικές τους αποτυχημένες συνταγές. Αλλά δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Για πρώτη φορά χάρη – σε μεγάλο βαθμό – και στη συνεισφορά των προοδευτικών δυνάμεων, του Όλαφ Σόλτς, του Πάολο Τζεντιλόνι, του Αντόνιο Κόστα και άλλων, έγιναν σημαντικά βήματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Γενικότερα είναι η στιγμή να επανέλθουμε στις αξίες και τις αρχές μας. Βλέπουμε πώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενισχύσει την κοινωνική του πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις ενώ αυξάνει τη φορολογία του πλούτου και ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό.
Η Ευρώπη δε μπορεί να μείνει πίσω στις συνταγές του χθες», είπε αναφερόμενος στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε μια σειρά από ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. «Την τελευταία δεκαετία και ειδικά με την πανδημία έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ πόσο ανάγκη έχουμε ένα ισχυρό σύστημα υγείας. Πόσο σημαντικό είναι να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Είδαμε πώς η οικονομική και μετά η υγειονομική κρίση έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους και άρα πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Είδαμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο στην Τουρκία κ τη Λευκορωσία αλλά επίσης μέσα στην ΕΕ στην Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου συντηρητικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία και το προσφυγικό. Είδαμε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να βρούμε λύσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αντί να παρακολουθούμε την αποσταθεροποίηση να ενισχύεται και τις εστίες συγκρούσεων να πολλαπλασιάζονται.

Είδαμε με την προσφυγική κρίση πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξει η ΕΕ μια δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Που ανοίγει διόδους νόμιμης επανεγκατάστασης στην ΕΕ, αντιμετωπίζει τους διακινητές σε συνεργασία με τρίτες χώρες και κατανέμει δίκαια τους αιτούντες άσυλο. Είδαμε και βλέπουμε κάθε μέρα πόσο σημαντική είναι η ισότητα των φύλων για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της πολιτικής Όρμπαν. Για αυτό μετά τους νόμους που περάσαμε ως κυβέρνηση για το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχη για τα ομόφυλα ζευγάρια, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για το γάμο και την παιδοθεσια από ομόφυλα ζευγάρια.

Αυτή είναι η ατζέντα όλων μας και είναι λάθος αν ο καθένας μας αγωνιστεί για αυτήν μόνος του. Πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα, μαζί, ανεξαρτήτως γεωγραφίας ή τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς πολιτικών ομάδων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ