Ο «άνθρωπος δράκος»: Ανακάλυψη νέου είδους ανθρώπου από Κινέζους επιστήμονες


Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν ένα αρχαίο κρανίο που θα μπορούσε να ανήκει σε ένα εντελώς νέο είδος ανθρώπου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, υποστηρίζουν ότι είναι ο κοντινότερος εξελικτικός συγγενής μας μεταξύ των γνωστών ειδών αρχαίων ανθρώπων, όπως οι Νεάντερταλ και ο Homo erectus.

Στο συγκεκριμένο δείγμα δόθηκε το προσωνύμιο «άνθρωπος δράκος» (Dragon Man) και αντιπροσωπεύει μια ομάδα ανθρώπων που έζησαν στην ανατολική Ασία πριν από τουλάχιστον 146.000 χρόνια. Βρέθηκε στο Χαρμπίν της βορειοανατολικής Κίνας το 1933, μα υπέπεσε στην αντίληψη των επιστημόνων σχετικά πρόσφατα. Ανάλυση του κρανίου δημοσιεύτηκε στο The Innovation.

Όπως είπε στο BBC News ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, «από άποψης απολιθωμάτων του τελευταίου εκατομμυρίου ετών, αυτό είναι το πιο σημαντικό που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα».

dragon man

«Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα ξεχωριστό παρακλάδι της ανθρωπότητας που δεν οδεύει να εξελιχθεί στον Homo sapiens, μα αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή γενεαλογική γραμμή, η οποία εξελίχθηκε στην περιοχή για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και εν τέλει εξαφανίστηκε».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης, καθώς η ανάλυσή τους δείχνει πως πρόκειται για ένα είδος που είναι πιο συγγενικό στον Homo sapiens από ό,τι είναι στους Νεάντερταλ.

Το συγκεκριμένο δείγμα έχει καταχωρηθεί σε ένα νέο είδος, τον Homo longi, από την κινεζική λέξη για τον δράκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε νέος τύπος αρχαίου ανθρώπου – Αλλάζει η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης;

«Βρήκαμε τη χαμένη αδελφική μας γενελογική γραμμή» είπε ο Σιτζούν Νι, καθηγητής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Χεμπέι GEO στη Σιτζαζουάνγκ. «Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ήταν τόσο καλά διατηρημένο, μπορείς να δεις όλες τις λεπτομέρειες. Ένα εκπληκτικό εύρημα».

Το κρανίο αυτό είναι μεγάλο συγκριτικά με τα μέσα κρανία που ανήκουν σε άλλα είδη ανθρώπων, περιλαμβανομένου του δικού μας. Ο εγκέφαλος ήταν συγκρίσιμος σε μέγεθος αυτού του δικού μας είδους. Είχε μεγάλες, σχεδόν τετράγωνες κόγχες ματιών, πλατή στόμα και υπερμεγέθη δόντια. Συνδύαζε τόσο πρωτόγονα όσο και πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ήταν γεροδεμένος και ανθεκτικός, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο που ζούσε, καθώς το κρανίο απομακρύνθηκε απ΄οτον χώρο όπου βρέθηκε το 1933, από έναν οικοδόμο που δούλευε στην κατασκευή μιας γέφυρας στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που σημαίνει «Ποταμός του Μαύρου Δράκου»- εξ ου και το όνομα που του δόθηκε. Η πόλη ήταν τότε υπό ιαπωνική κατοχή και ο Κινέζος εργάτης έκρυψε το εύρημα, αντιλαμβανόμενος την αξία του, στο πηγάδι της οικογένειάς του, όπου παρέμεινε για 80 χρόνια. Μίλησε για αυτό στην οικογένειά του λίγο πριν πεθάνει- και έτσι έφτασε στα χέρια των επιστημόνων.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ