Άρση μέτρων: Το διττό μοντέλο της κυβέρνησης για εμβολιασμένους – Ποιοι εξαιρούνται από «προνόμια»

Το μοντέλο άρσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους – Ποιοι θα εξαιρούνται από τα «προνόμια» 

Λίγες ώρες απομένουν για τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά στο σχέδιο για την άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους, καθώς αύριο θα γίνουν γνωστά τα «προνόμια» που θα δικαιούνται από τον Ιούλιο.

Το διττό μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία των χώρων υψηλής πυκνότητας – κυρίως των ανοιχτών – σε δύο ταχύτητες. Οι ιδιοκτήτες ωστόσο θα είναι εκείνοι που θα λαμβάνουν την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα ηνία για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων θα κρατούν οι υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Από την άλλη πλευρά εάν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης αποφασίσει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση άνω το 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, μάσκες οι εργαζόμενοι κλπ.

Από το συγκεκριμένο μοντέλο θα εξαιρούνται όσοι έχουν χώρους που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης, όπως για παράδειγμα δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ, όπου δεν θα ισχύει η διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Μία «ανάσα» μακριά είναι και οι ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους κυρίως της εστίασης οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως τους εμβολιασμένους.

Έλεγχος στην είσοδο των εμβολιασμένων

Αυτή την στιγμή αποκρυσταλλώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αν οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους με επίδειξη του Ευρωπαικού ή του Εθνικού πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος χώρων θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή.

Η διασπορά του κορονοϊού

Την ίδια ώρα, συνεχίζει η καθοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τo Σάββατο (26/06), 375 νέα κρούσματα. Οι συμπολίτες μας που έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο φτάνουν τους 12 ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ όλης της χώρας είναι 238.

Στην Αττική εντοπίζονται τα μισά, σχεδόν, νέα κρούσματα. Το κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί να είναι πρώτο με 52 νέες μολύνσεις ενώ ακολουθεί η Ανατολική Αττική με 45 και ο Νότιος τομέας με 33.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

  1. Ανατολική Αττική: 45 κρούσματα
  2. Βόρειος Τομέας Αθηνών: 15 κρούσματα
  3. Δυτική Αττική: 8 κρούσματα
  4. Δυτικός Τομέας Αθηνών: 32 κρούσματα
  5. Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 52 κρούσματα
  6. Νήσων: 1 κρούσματα
  7. Νότιος Τομέας Αθηνών: 33 κρούσματα
  8. Πειραιώς: 15 κρούσματα
  9. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 22 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 10.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή των κρουσμάτων, όπως την ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:

Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”)όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Χάρτης αθροιστικής επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, 21 Ιουνίου 2021. Με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή προσωρινής διαμονής (για τους προσωρινά διαμένοντες)

Χάρτης επίπτωσης τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, 21 Ιουνίου 2021. Με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή προσωρινής διαμονής (για τους προσωρινά διαμένοντες)

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ