Covid-19: Τι συζητείται για τα μέτρα διευκόλυνσης των εμβολιασμένων


Έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα επικείμενα μέτρα διευκόλυνσης των πλήρως εμβολιασμένων, εν όψει των ανακοινώσεων που αναμένονται σύντομα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αυτά που είναι υπό συζήτηση για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι ελεύθερη πρόσβαση χωρίς μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ, καθώς και είσοδος χωρίς περιορισμούς σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ και εστιατόρια.

Οι τελικές διεργασίες γίνονται αυτές τις ημέρες και στο «τραπέζι» έχει τεθεί το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν για το αν θα δέχονται ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα μέτρα διευκόλυνσης (τα αποκαλούμενα «προνόμια») αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο. Όπως μετέδωσε ο σταθμός, οι ιδιοκτήτες μαζικών χώρων (κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις) θα έχουν την επιλογή αν θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες.

Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να είναι covid free τότε θα λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη αναμένεται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «όσο μπαίνουμε στον χειμώνα, η πιθανότητα των μη εμβολιασμένων να μπορούν να ζουν με τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας με τους εμβολιασμένους είναι μηδενική».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τπάρχει ένα κυβερνητικό πλάνο που προβλέπει ότι αν ένα μαγαζί επιλέξει να είναι covid free δηλαδή να δέχεται μόνο εμβολιασμένους, τότε θα ανέβει η πληρότητα στο 90% ακόμα και στο 100%. Επίσης, φέρεται να συζητείται οι ανεμβολίαστοι να εισέρχονται σε ανοιχτούς χώρους μαζικής συνάθροισης, π.χ. συναυλίες, μόνο με την επίδειξη αρνητικού PCR ή Rapid Test.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από αύριο Δευτέρα

  • δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή σε self-test για τους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της κάλυψης τους με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
  • Την ίδια δυνατότητα θα όσοι αθλούνται σε γυμναστήρια, αφού έχει συμπληρωθεί όμως ένα δεκαπενθήμερο από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Επίσης, ελεύθερη θα είναι η διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ