Βρετανία: Αποκαλύψεις για το επεισόδιο με τους Ρώσους σε έγγραφα που βρέθηκαν σε στάση λεωφορείου


Απόρρητα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, που περιείχαν λεπτομέρειες για το πολεμικό πλοίο HMS Defender και τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν σε μια στάση λεωφορείου στο Κεντ.

Το ένα σετ εγγράφων πραγματεύεται τη ρωσική αντίδραση στη διέλευση του πλοίου από τα ύδατα στα ανοιχτά της Κριμαίας την Τετάρτη, ενώ το άλλο περιέχει λεπτομέρειες για μια πιθανή στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη χώρα, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το BBC, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει έρευνα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε πως εργαζόμενος ανέφερε την απώλεια ευαίσθητων εγγράφων, προσθέτοντας πως «θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσουμε περαιτέρω».

Τα έγγραφα, περίπου 50 σελίδων συνολικά, βρέθηκαν σε μια μουσκεμένη στοίβα πίσω από στάση λεωφορείου στο Κεντ το πρωί της Τρίτης. Ένας πολίτης, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, ήρθε σε επαφή με το BBC όταν συνειδητοποίησε την ευαίσθητη φύση των περιεχομένων.

Το BBC θεωρεί πως τα έγγραφα, που περιλαμβάνουν emails και παρουσιάσεις PowerPoint, προήλθαν από το γραφείο ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου το υπουργείου Άμυνας.

Τα έγγραφα για το αντιτορπιλικό HMS Defender δείχνουν ότι η αποστολή που χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Άμυνας ως μια «αθώα διέλευση από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα» με τα πυροβόλα καλυμμένα και το ελικόπτερο στο υπόστεγό του, έγινε αναμένοντας πως οι Ρώσοι ίσως αντιδρούσαν επιθετικά.

Την Τετάρτη πάνω από 20 ρωσικά αεροσκάφη και δύο σκάφη της ακτοφυλακής κινούνταν κοντά στο πλοίο καθώς περνούσε σε απόσταση περίπου 19 χλμ από τις ακτές της Κριμαίας. Υποστηρίζεται πως η Κριμαία, κομμάτι της Ουκρανίας, έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται το Κίεβο, που κατηγορεί τη Μόσχα για παράνομη κατοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι ένα περιπολικό σκάφος του έριξε προειδοποιητικές βολές και ένα ρωσικό αεροπλάνο έριξε βόμβες μπροστά από το αντιτορπιλικό, μα η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε τα περί προειδοποιητικών πυρών.

Η αποστολή, ονόματι «Op Ditroite» αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων σε υψηλό επίπεδο τη Δευτέρα, δείχνουν τα έγγραφα. Σε αυτό φαίνονται να συζητούν αξιωματούχοι για την ένταση της ρωσικής αντίδρασης, εκτιμώντας πως ίσως να ήταν επιθετική.

Εξετάστηκε μια εναλλακτική διαδρομή, ωστόσο σημειώθηκε πως υπήρχε ο κίνδυνος να προβληθεί κάτι τέτοιο από τη Ρωσία ως απόδειξη πως το Ηνωμένο Βασίλειο φοβάται/ υποχωρεί και να ισχυριστεί πως η βρετανική κυβέρνηση έχει στην πράξη αποδεχτεί τις αξιώσεις της Μόσχας στα ύδατα της Κριμαίας.

Αυτό που προκύπτει, σημειώνει το BBC, είναι πως το πέρασμα ήταν μια επιλογή- υπολογισμένο ρίσκο της βρετανικής κυβέρνησης, ως ένδειξη/ δήλωση στήριξης προς την Ουκρανία.

Τα περισσότερα από τα χαρτιά που βρέθηκαν είχαν ένδειξη «official sensitive» (σχετικά χαμηλού επιπέδου) ωστόσο ένα ήταν «Secret UK Eyes Only» και περιείχε συστάσεις για το βρετανικό στρατιωτικό αποτύπωμα στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της επιχείρησης Resolute Support. Αναλυτικότερα, συζητείται αμερικανικό αίτημα για βρετανική υποστήριξη σε συγκεκριμένες περιοχές και το εάν θα παραμείνουν βρετανικές ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση. ΜΜΕ έχουν αναφέρει ήδη πως η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει πίσω κάποιες δυνάμεις.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ