24 Απριλίου 2024

Απόγονοι : Η απόκτησή τους αυξάνει το προσδόκιμο ζωής


Οι άγρυπνες νύχτες και το άγχος που συχνά συνοδεύουν την πατρότητα μπορεί να μην ακούγονται σαν τα συστατικά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το να έχει παιδιά θα μπορούσαν να προσθέσουν χρόνια στη διάρκεια ζωής ενός γονέα.

Τι διαπιστώθηκε από την μελέτη
  • Η ερευνητική ομάδα – συμπεριλαμβανομένης της Δρ Karin Modig του Karolinska Institutet στη Σουηδία – διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν παιδιά μπορεί να ζήσουν έως και 2 χρόνια περισσότερο από εκείνα που είναι άτεκνα.
  • Οι συγγραφείς δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Epidemiology & Community Health .
  • Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς μπορεί να ζουν περισσότερο από εκείνους χωρίς παιδιά. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι λόγοι πίσω από αυτόν τον σύνδεσμο ήταν ασαφείς και ότι έχει διεξαχθεί λίγη έρευνα σχετικά με το πώς αυτή η σχέση αλλάζει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.

Έως και 2 χρόνια αυξημένη διάρκεια ζωής για άτομα με παιδιά

  • Σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν παιδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με παιδιά ζούσαν περίπου 2 χρόνια περισσότερο από τους άνευ ανδρών, ενώ οι γυναίκες με παιδιά ήταν πιθανό να ζήσουν περίπου 1,5 χρόνια περισσότερο από τις άτεκνες γυναίκες.
  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ του να έχουν παιδιά και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής αυξήθηκε με την ηλικία, με τους άνδρες να βλέπουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της μητρότητας.
  • Επιπλέον, άτομα που ήταν άγαμα – ιδιαίτερα ανύπαντρα άτομα – φάνηκαν να αποκομίζουν τις μεγαλύτερες ανταμοιβές από την πατρότητα.
  • Για άνδρες 85 ετών, οι διαφορές κινδύνου θανάτου μεταξύ ανδρών με τουλάχιστον ένα παιδί και άτεκνων ανδρών ήταν 1,2 τοις εκατό μεταξύ ανύπαντρων ανδρών και 0,6 τοις εκατό μεταξύ παντρεμένων ανδρών», σημειώνουν οι συγγραφείς. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ήταν 0,9% και 0,8%.

Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ