Μυστήριο στην Ανταρκτική: Εξαφανίστηκε ολόκληρη λίμνη

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν λύση στο απίστευτο φαινόμενο…

Μπροστά σε ένα απίστευτο φαινόμενο βρέθηκε μια ομάδα επιστημόνων καθώς ανακάλυψε ότι μια τεράστια λίμνη στην ανατολική Ανταρκτική ξαφνικά εξαφανίστηκε, αφήνοντας μόνο ένα στρώμα σπασμένου πάγου!

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, οι ερευνητές ανακάλυψαν την εξαφάνιση της λίμνης μέσω δορυφορικών εικόνων που δείχνουν το πριν και το μετά του παράξενου γεγονότος που συνέβη το 2019.

Υπολογίζεται ότι περίπου 600 με 750 εκατ. μέτρα γλυκού νερού χύθηκαν στον ωκεανό ενώ οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το πώς η λίμνη εξαφανίστηκε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Πλέον, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο πυθμένας κατέρρευσε εξαιτίας της τεράστιας πίεσης.

«Πιστεύουμε ότι το βάρος του νερού που είχε συγκεντρωθεί σ’ αυτή τη βαθιά λίμνη άνοιξε μια σχισμή στο στρώμα πάγου κάτω από τη λίμνη, που είχε ως αποτέλεσμα το νερό να διαφύγει στον ωκεανό που βρίσκεται από κάτω», ανέφερε ο Ρόλαντ Γουόρνερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η συγκεκριμένη λίμνη βρίσκεται στο φράγμα πάγου Έιμερι όπου ο πάγος στο συγκεκριμένο σημείο έχει πάχος περισσότερα από 1.400 μέτρα.

«Μιας και το νερό της επιφάνειας που λιώνει σε πλατφόρμες πάγου μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευσή τους, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητή η συγκεκριμένη διαδικασία, μιας και προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» εξήγησε η Αμάντα Φρίκερ, επιστήμονας με ειδίκευση στους παγετώνες στο Ινστιτούτο Scripps Institute of Oceanography.

Αξίζει να σημειωθεί πως Αμερικανοί επιστήμονες είχαν πρόσφατα προειδοποιήσει ότι το λιώσιμο των παγετώνων της Ανταρκτικής θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη παράκτιων πόλεων όπως η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Ανταρκτική υπάρχει αρκετός πάγος ώστε το λιώσιμό του να προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 60 μέτρα, ως συνέπειας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ