Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα περιλαμβάνουν – Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη


Εμβόλιο κορονοϊού: Από σήμερα, Δευτέρα, ισχύουν νέες ελευθερίες, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να αποτελεί παρελθόν –  Σήμερα «κλειδώνουν» τα προνόμια στους εμβολιασμένους – Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Στη σύσκεψη, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου, με τις ανακοινώσεις να γίνονται άμεσα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr. Προς το παρόν δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν, ωστόσο, προχωρήσει στις ανακοινώσεις, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη του εμβολιασμού και τον καθοριστικό ρόλο που θα έχει σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής που προβλέπει μια κλιμάκωση στις πρωτοβουλίες για αύξηση στον ρυθμό του εμβολιασμού. Καταρχάς θα ενταθεί η εκστρατεία πειθούς για τις κατηγορίες των πολιτών που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί για διαφορετικούς λόγους. Θα πλαισιωθεί από την αντίστοιχη καμπάνια για τους, κατάκοιτους συμπολίτες μας, τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι Ρομά και οι τρόφιμοι των φυλακών, καθώς επίσης οι μετανάστες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την ενθάρρυνση των επιφυλακτικών πολιτών με την παροχή κινήτρων ή διευκολύνσεων όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά την υπενθύμιση ότι με τον εμβολιασμό επανακτώνται τα δικαιώματα που η καραντίνα έχει αποστερήσει από όλους τους πολίτες το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για εμβολιασμένους.

Φαίνεται πως θα υπάρχουν δυο ταχύτητες: Καταρχάς θα δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να δέχονται στα καταστήματα τους αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει με έλεγχο της σχετικής πιστοποίησης μέσω ειδικής εφαρμογής.

Στην περίπτωση που το κατάστημα ενταχθεί στην κατηγορία των covid-free η λειτουργία θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα.

Στην άλλη ταχύτητα θα ενταχθούν κατά τις πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά και για μη εμβολιασμένους.

Στην προκειμένη περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και αφορούν στον αριθμό των πελατών, τη χρήση μάσκας κλπ.

Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά και την πορεία του τουρισμού, όπου το τοπίο ακόμα και τώρα παραμένει ρευστό.

Με δεδομένο πως ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τυχόν βήματα πίσω μπορεί να επηρεάσουν τους γενικότερους σχεδιασμούς για την πορεία της οικονομίας τη φετινή χρόνια.

Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα μπει στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας. Επίσης, η πορεία της πανδημίας επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται τουρίστες στην Ελλάδα Έτσι χθες υπήρξε αλλαγή για τους πολίτες από την Ρωσία- όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα- που θα υποβάλλονται από τις 30 του μήνα σε διπλό τεστ ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Αναλυτικά τα προνόμια που έρχονται για τους εμβολιασμένους

Ο βασικός άξονας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας, ανοικτοί και κλειστοί, σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής για τον αν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο σε εμβολιασμένους και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Στην περίπτωση που ο υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τότε η λειτουργία της επιχείρησης θα γίνει με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Από το παραπάνω μοντέλο θα εξαιρεθούν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Για τις εν λόγω δραστηριότητες δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αναφορικά με τους κλειστούς χώρους της εστίασης, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως για τους εμβολιασμένους.

Η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού του εθνικού ή του ευρωπαϊκού. Αν τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μια εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Η εφαρμογή των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το βασικό διαβατήριο για μια σειρά από δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ