Καναδάς: Ρεκόρ θερμοκρασίας -Το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 46 βαθμούς Κελσίου


Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τον Καναδά, την ώρα που μεγάλο μέρος των βορειοδυτικών ΗΠΑ δοκιμάζεται επίσης για δεύτερη εβδομάδα απο ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Ο υδράργυρος στο Λάιτον της Βρετανικής Κολομβίας, έφτασε χθες, Κυριακή τους 46.1 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 45 βαθμών που είχε καταγραφεί σε δύο πόλεις της επαρχίας Σασκάτσουαν, στις αρχές Ιουλίου του 1937.

Καθώς το κύμα ζέστης μετακινείται από τα βορειοδυτικά του Ειρηνικού προς τον Νότο, ο δυτικός Καναδάς βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα, με την υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά να καταγράφει πάνω από 40 νέα ρεκόρ θερμοκρασίας εντός Σαββατοκύριακου.

«Κάνει περισσότερη ζέστη σε κάποιες περιοχές του δυτικού Καναδά απ’ ό,τι στο Ντουμπάι», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Εξαιτίας των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των καταστημάτων σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να πάνε για να αποφύγουν τη ζέστη.

Παράλληλα έχει ανασταλεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και τα σχολεία έκλεισαν, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανική Κολομβία έφτασε στα ύψη.

Κύμα καύσωνα και στις ΗΠΑ

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων, με τον καύσωνα να πλήττει και τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, η θερμοκρασία έφτασε τους 44,4 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πόλη από το 1940 που διατηρούνται αρχεία.

Στην πόλη, γνωστή για τον βροχερό της καιρό, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες σε πολλά καταστήματα, ενώ οι κάτοικοι δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και πάγο.

Οι αρχές της κομητείας άνοιξαν εκτάκτως 11 χώρους, όπως δημόσιες βιβλιοθήκες, όπου μπορούν να καταφύγουν όσοι κάτοικοι δεν διαθέτουν κλιματιστικό.

Στο Σιάτλ, ο υδράργυρος έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 39,4 βαθμών που είχε καταγραφεί το 2009.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ