Οργισμένες αντιδράσεις από το Ιράκ για τα αμερικανικά πλήγματα κατά φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μούσταφα αλ-Καζίμι κατήγγειλε σήμερα τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της χώρας του.

«Επαναλαμβάνουμε την άρνησή μας να δούμε το Ιράκ ως έδαφος για την τακτοποίηση λογαριασμών και είμαστε προσηλωμένοι στο δίκαίωμά μας να εμποδίσουμε να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πεδίο επιθέσεων και αντιποίνων», πρόσθεσε ο Καζίμι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, ενώ ζήτησε να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Ο Γεχία Ρασούλ, ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, καταδίκασε τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις «παραβίαση κυριαρχίας», σε μία πολύ ασυνήθιστη μομφή εναντίον στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ.

Οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις μαχητές των συμμαχικών με το Ιράν σιιτικών μουσουλμανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων.

O συνασπισμός φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ιράκ Χασντ αλ-Σαάμπι ανακοίνωσε σήμερα πως «μια χούφτα» μαχητές του σκοτώθηκαν κατά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και απείλησε «να εκδικηθεί τους μάρτυρές» του.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έπληξαν χθες, Κυριακή, πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία ως απάντηση για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ.

«Έχουμε ήδη πει πως δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, η οποία αντιβαίνει στο σύνταγμά μας και στην ψήφο των βουλευτών (…) Θα εκδικηθούμε το αίμα των μαρτύρων μας», πρόσθεσε ο συνασπισμός, στον οποίο μετέχει το σύνολο των φιλοϊρανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με μία από τις παρατάξεις μέλη της Χασντ, σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές.

Στη Συρία, τουλάχιστον πέντε ιρακινοί φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από τις επιδρομές, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «οι στόχοι επελέγησαν επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και είναι αναμιγμένες σε επιθέσεις με τη βοήθεια μην επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) εναντίον αμερικανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων στο Ιράκ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ