Χρόνιος Πόνος Σεξ: Όταν ο χρόνιος πόνος επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή [vid]

Η σεξουαλικότητα βοηθά στην εκπλήρωση της ζωτικής ανάγκης του ανθρώπου για σύνδεση. Είναι ένα φυσικό και υγιές μέρος της ζωής, καθώς και μια σημαντική πτυχή της ταυτότητας του ατόμου. Ωστόσο, όταν ο χρόνιος πόνος εισβάλλει στη ζωή σας, οι απολαύσεις της σεξουαλικής πτυχής συχνά προσβάλλονται. Υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ σεξουαλικής ζωής και χρόνιου πόνου. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή λόγω του ίδιου του πόνου ή άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο σας, όπως διαταραχές της διάθεσης, μειωμένη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο), φάρμακα ή στρες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να επανασυνδεθείτε με τη σεξουαλική σας ζωή παρά τον χρόνιο πόνο.

  • Συζητήστε με το γιατρό σας

Μερικές φορές ο πόνος είναι η άμεση αιτία των σεξουαλικών προβλημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσαρμογή του φαρμάκου για τον πόνο σας μπορεί να είναι η λύση. Εάν ο πόνος σας είναι τόσο σοβαρός που το σεξ φαίνεται αδύνατο, μιλήστε με το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το χρονοδιάγραμμα του φαρμάκου σας ή να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό ή ισχυρότερο σχέδιο ελέγχου του πόνου.

Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα φάρμακα για τον πόνο, μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικά προβλήματα. Μερικά εξ αυτών μειώνουν τη λίμπιντο ή αναστέλλουν τη σεξουαλική λειτουργία προκαλώντας αλλαγές στο νευρικό σας σύστημα. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και τις ορμόνες, που είναι δύο σημαντικοί παράγοντες στη σεξουαλική απόκριση.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες φαρμάκων που φαίνεται να επηρεάζουν τη σεξουαλικότητά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας συστήσει ένα εναλλακτικό φάρμακο ή να αναπροσαρμόσει τη δόση του τρέχοντος φαρμάκου σας.

  • Εξετάστε τα συναισθήματά σας

Για να νιώθετε καλά με το σεξ, πρέπει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Ξεκινήστε λοιπόν εξετάζοντας τα συναισθήματά σας. Εάν ο πόνος σας έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή σας λειτουργικότητα, αυτό θα μπορούσε να έχει βλάψει την αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη κούραση, ή ότι δεν είστε το ίδιο ελκυστικοί/ες στους συντρόφους σας. Σκέψεις σαν κι αυτές μπορεί να προσθέσουν στο ήδη υπάρχον άγχος, να προκαλέσουν φόβο, ενοχή και δυσαρέσκεια.

Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις υποκείμενες δυσκολίες στη σχέση σας. Η επίγνωση της συναισθηματικής σύγκρουσης και αυτό που την προκαλεί είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ενίσχυση της σχέσης σας με τον εαυτό σας και τον/την σύντροφό σας. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

  • Μιλήστε ανοικτά για τους φόβους και τις επιθυμίες σας με τον/την σύντροφό σας

Το επόμενο βήμα στην ανάκτηση της σεξουαλικής σας ζωής είναι να μιλήσετε με τον/την σύντροφό σας για τα συναισθήματά σας. Ξεκινήστε τις προτάσεις σας μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και αποφεύγοντας να εκφράσετε κρίσεις για τον/την συντροφό σας. Για παράδειγμα, αντί να πείτε “Δεν με αγγίζεις πια”, δοκιμάστε το εξής: “Μου αρέσει όταν με κρατάς κοντά σου”. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανότερο να προσκαλέσετε τους συντρόφους σας σε διάλογο.

Την ίδια στιγμή, να θυμάστε ότι αυτή είναι η ώρα και για τους δύο να μιλήσετε για τους φόβους και τις επιθυμίες σας. Μπορεί για παράδειγμα να πιστεύετε ότι ο/η σύντροφός σας έχει σταματήσει να σας αγγίζει επειδή έχει χάσει το ενδιαφέρον τους/της για εσάς. Ενώ, ο σύντροφός σας μπορεί να αποφεύγει την επαφή επειδή φοβάται μη σας προκαλέσει περισσότερο σωματικό πόνο ή δυσφορία.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ