Βελτιώθηκε η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας εν μέσω πανδημίας


Μπορεί η πανδημία να έχει πλήξει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά τα επίπεδα των τιμών, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και η παραγωγικότητα της εργασίας κρατούν στη χώρα μας ανταγωνιστική εντός της ευρωζώνης.

Στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύουν πως ο δείκτης πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας με βάση τους σχετικούς δείκτες τιμών καταναλωτή υποτιμήθηκε κατά 0,8% το 2020, παρά την ανατίμηση του ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2002-2003, καθώς η διαφορά πληθωρισμού με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους παρέμεινε ευνοϊκή για την Ελλάδα (2,3%).

Για το 2021 ο εγχώριος πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερος (-0,2%) σε σχέση με εκείνον της ζώνης του ευρώ (1,7%) και των βασικών εμπορικών εταίρων συνολικά (2,1%). Ο χαμηλότερος αυτός διαφορικός πληθωρισμός της Ελλάδος ―για δέκατο συνεχόμενο έτος― θα επιτρέψει την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος σε όρους σχετικών τιμών, παρά την προβλεπόμενη ανατίμηση της ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο δείκτης πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3% το 2020, έναντι υποχώρησης το 2019, καθώς η ταχύτερη άνοδος του εγχώριου κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έναντι των κυριότερων εμπορικών της εταίρων προστέθηκε στην απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ανατίμησης της ονομαστικής σταθμισμένης ισοτιμίας.

Για το 2021 η σταδιακή ανάκαμψη του προϊόντος σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα επιφέρουν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία θα υπεραντισταθμίσει τυχόν αύξηση των αμοιβών ανά εργαζόμενο.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στην Ελλάδα κατά 2,3% το 2021, έναντι αύξησής του κατά 7,6% το 2020, ενώ στη ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσει κατά 0,7% το 2021, όσο δηλαδή και στο σύνολο των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος σε όρους σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Τέλος, και η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αν και παραμένει συγκριτικά χαμηλή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εμφανίζει βελτίωση σε ορισμένους τομείς. Η μείωση του κόστους των επιχειρήσεων σε όρους φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα είναι μερικοί από αυτούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ