Υπουργός Εσωτερικών ΗΠΑ: Έρευνα για τα γηγενή οικοτροφεία της Αμερικής


Υπουργός Εσωτερικών ΗΠΑ: Η Ντεμπ Χάλαντ, μία από τους πρώτους ιθαγενείς Αμερικανούς που εξελέγη ποτέ στο Κογκρέσο και η νεοδιορισμένη γραμματέας εσωτερικών του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε έρευνα για τα αμερικανικά ινδικά οικοτροφεία. Το CTV News Canada αναφέρει ότι σε ένα σημείωμα την περασμένη εβδομάδα η Haaland έγραψε: «Το τμήμα θα προβεί σε έρευνα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις μόνιμες συνέπειες των κατοικημένων ινδικών οικοτροφείων». «Μόνο αναγνωρίζοντας το παρελθόν μπορούμε να εργαστούμε προς ένα μέλλον που όλοι είμαστε περήφανοι να αγκαλιάσουμε».

Σύμφωνα με το The Guardian, η Haaland ανακοίνωσε δημοσίως την επανεξέταση παρατηρήσεων προς το Εθνικό Συνέδριο Αμερικανών Ινδιάνων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ομίλου στα μέσα του έτους.

Το CTV News επισημαίνει ότι σπάνια οι εξελίξεις στο καναδικό έδαφος προκαλούν τόσο γρήγορες, δραματικές πολιτικές αποφάσεις στις ΗΠΑ.

Ήταν μόνο εβδομάδες μεταξύ 22 Μαΐου, όταν βρέθηκαν τάφοι 215 παιδιών σε ένα πρώην σχολείο κατοικιών στη Βρετανική Κολομβία ενώ η ανακοίνωση της Haaland έγινε στις 22 Ιουνίου.

Η Haaland έχει διευθύνει το τμήμα να προετοιμάσει μια έκθεση με λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα διαθέσιμα ιστορικά αρχεία που σχετίζονται με τα ομοσπονδιακά προγράμματα οικοτροφείων, με έμφαση στα νεκροταφεία ή τους πιθανούς χώρους ταφής.

Είναι δύσκολο να πούμε τι θα εμφανιστεί κατά την έρευνα του Haaland, ειδικά σε μια χώρα όπου τα θέματα αυτοχθόνων θεωρούνται σπάνια νέα της πρώτης σελίδας.

Το 1894, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πίεσε τους Ινδιάνους Χόπι να εγκαταλείψουν τους παραδοσιακούς τρόπους και να στείλουν τα παιδιά τους σε αμερικανικά οικοτροφεία. Οι Χόπι αντιστάθηκαν. Δεκαεννέα Πρεσβύτεροι συνελήφθησαν από το στρατό και φυλακίστηκαν στο Αλκατράζ για σχεδόν ένα χρόνο. «Υπάρχει μια λογική που συμβαίνει», δήλωσε ο Chase Iron Eyes, ένας εξέχων ακτιβιστής ιθαγενών των Η.Π.Α. και επικεφαλής σύμβουλος για το Πρόγραμμα Νόμου για τους Λαούς της Λακότα με έδρα τη Βόρεια Ντακότα.

“Δεν το διδάσκουν σε σχολεία – όχι σε σχολεία του Καναδά, ούτε σε αμερικανικά σχολεία – ότι υπάρχουν μαζικοί τάφοι παιδιών σε σχολεία οικισμών και οικοτροφεία που διοικούνται από την εκκλησία.”

“Και τώρα δεν είμαστε πλέον σε θέση να κρύψουμε αυτές τις αλήθειες.”

Η Χάλαντ αναγνώρισε ότι οι πρόγονοί της «υπέμειναν τη φρίκη» των οικοτροφείων και τις πολιτικές τους, οι οποίες διεξήχθησαν από το τμήμα που διευθύνει τώρα, αναφέρει το CNN News.

«Η ίδια υπηρεσία που προσπάθησε να εξαλείψει τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας, τις πνευματικές μας πρακτικές και τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ