Ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ- Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω της άσκησης Sea Breeze 2021


Η Ρωσία δοκίμασε την ετοιμότητα των συστημάτων της αντιαεροπορικής άμυνας στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, την ώρα που η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze 2021 διεξάγονται μετά την αύξηση της έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. Η Βρετανία απέρριψε την περιγραφή του επεισοδίου που έκανε η Μόσχα.

Σύμφωνα με το Interfax, ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ανέπτυξε περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών Su-24M, καθώς και πυραύλους S-400 και πυραυλικά συστήματα εδάφους- αέρος Pantsir.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει πως είναι ρωσικό έδαφος, όμως η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας προχωρά σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες των πλοίων του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που συμμετέχουν στα γυμνάσια Sea Breeze 2021», ανέφερε το Interfax επικαλούμενο το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Άμυνας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ματαιωθούν τα γυμνάσια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτά 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα συμμετάσχουν επίσης το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Μπλίνκεν: Ελπίζουμε σε πιο σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία, μα αν θα απαντήσουμε αν συνεχίσει να επιτίθεται

Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε πιο σταθερές και επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία, όμως αν αυτή η τελευταία συνεχίσει «να επιτίθεται», τότε η Ουάσινγκτον θα απαντήσει, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Αν η Ρωσία συνεχίσει να μας επιτίθεται ή να ενεργεί όπως έκανε με τις επιθέσεις SolarWind, τις παρεισφρήσεις στις εκλογές μας και την επίθεση εναντίον του Ναβάλνι, τότε θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη La Repubblica.

Ο Αμερικανός υπουργός -ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για μια συνάντηση με θέμα τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση ισλαμιστικών πολιτοφυλακών- αναφερόταν σε κυβερνοεπιθέσεις και στο ρόλο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μερικές κρίσιμης σημασίας υποδομές θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η Κίνα είναι «το πιο περίπλοκο ζήτημα» όσον αφορά τις σχέσεις, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, όμως δήλωσε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διάφορες σχέσεις που έχουν χώρες με την Κίνα και πως δεν θα ζητήσουν από κανένα έθνος να επιλέξει ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είναι ωστόσο αλήθεια πως, όταν έχουμε να κάνουμε με την Κίνα -ως αντίπαλο, ανταγωνιστή ή εταίρο- είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν δρούμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η Ιταλία έκανε σημαντικές προσπάθειες στο σχεδιασμό νομοθεσίας με στόχο την προστασία του δικτύου της 5G από «αναξιόπιστους πωλητές» και πως θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους, αν έρθουν επενδύσεις από άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πίεση στην Ιταλία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Huawei στα δίκτυα επόμενης γενιάς λέγοντας πως η κινεζική εταιρεία μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Η Huawei έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ