Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Έτσι χτυπούν οι κομάντο του ΓΕΕΘΑ -Ταχύτητα, συνεργασία, αποτελεσματικότητα


Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση – επίδειξη των «επίλεκτων» των Ενόπλων Δυνάμεων – Άψογος σχεδιασμός και εκτέλεση με… ακρίβεια ρολογιού από καταδρομείς, πεζοναύτες, βατραχανθρώπους και πιλότους ελικοπτέρων και μαχητικών

Η 29η Ιουνίου αποτελεί πλέον μια ιστορική μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας. Με σύνθημα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» στο έμβλημα, η νεοσυσταθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αναλαμβάνει και επισήμως δράση, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

H αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, δημιουργεί έναν οργανισμό που συγκεντρώνει την… αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων, υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης και υπό τη «σκέπη» του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Βασικός στόχος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με ταχύτατες διαδικασίες τη δημιουργία του… τέταρτου πλέον Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ενίσχυση της διακλαδικότητας και η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα – τόσο πλωτά όσο και εναέρια – ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη. Διοικητής της ΔΕΠ ανέλαβε ο έμπειρος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Οι Έλληνες κομάντο εν δράσει

Την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, διεξήχθη υπό τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων Ειδικών Επιχειρήσεων στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατούν στα Μέγαρα και στην ευρύτερη περιοχή της Πάχης Μεγάρων.

Η επίδειξη περιελάμβανε μια ευρεία γκάμα αποστολών με τη συμμετοχή επίγειων, αμφίβιων και εναέριων μέσων των Ειδικών Δυνάμεων, με τους προσκεκλημένους να παρακολουθούν ρίψεις αλεξιπτωτιστών και ανάπτυξη πλωτών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων με ταυτόχρονη υποστήριξη από αέρος. Τα πυρά από τους Έλληνες κομάντο, οι εντυπωσιακές διελεύσεις των επιθετικών ελικοπτέρων Apache και των μαχητικών αεροσκαφών, η μετάφορά μέσων και προσωπικού από τα ελικόπτερα Chinook και φυσικά οι πτώσεις με αλεξίπτωτο των Ελληνων καταδρομέων έκλεψαν την παράσταση με το θέαμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επίδειξης εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια:

  • Διείσδυση από αέρα με άλματα στατικού ιμάντα και Ελεύθερης πτώσης, στην ξηρά και στη θάλασσα.
  • Διείσδυση βατραχανθρώπων με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος.
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών Α/Φ F-16 και Ε/Π APACHE, από προσωπικό JTAC, με χρήση καταδείκτη LASER.
  • Αεροκίνηση και διείσδυση με μέθοδο FAST ROPE.
  • Αεροκίνηση και αποβίβαση οχημάτων μάχης FLYER και μηχανών ΤΤ, από Ε/Π CH 47 D.
  • Ανεφοδιασμός από αέρα με ρίψη εφοδίων με τη μέθοδο CDS από Α/Φ C-130.
  • Θαλάσσια διείσδυση με χρήση αερόστρωμνου τύπου ZUBR του ΠΝ και αποβίβαση προσωπικού με χρήση Λέμβων – Jet ski.
  • Μη συναινετική νηοψία (Maritime Interdiction Operation), με χρήση σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων MK – V και μέθοδο FAST ROPE από Ε/Π AEGEAN HAWK.
  • Διακομιδή τραυματία, με χρήση Ε/Π NH-90 διαμόρφωσης MEDEVAC.
  • Μεταφορά ακινητοποιημένου οχήματος HUMΜER από Ε/Π CH-47D ως εξωτερικό φορτίο.
  • Διείσδυση τμήματος με τη μέθοδο HELO CASTING και αποχώρησή του με την ίδια τεχνική.
  • Απαγκίστρωση προσωπικού από τη θάλασσα με τη μέθοδο SPIES, με Ε/Π CH-47D.
  • Ανακατάληψη Α/Δ με χρήση οχημάτων μάχης HUMMER – VBL.
  • Ανακατάληψη βραχονησίδας από προσωπικό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών.

Συμμετείχε προσωπικό από το σύνολο των Μονάδων της ΔΕΠ δηλαδή Μονάδες Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, Αμφιβίων Καταδρομών, το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού καθώς και μέσα και από τους τρείς Κλάδους των ΕΔ, ήτοι 2 Α/Φ F-16, 2 ΕΕ/Π AH – 64, 2 Ε/Π UH-1H, 1 Ε/Π NH-90, 3 Ε/Π CH 47 D, 1 Ε/Π AEGEAN HAWK, 1 ΠΤΜ (ZUBR), 2 Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων MK-V, αριθμό ελαστικών λέμβων, Jet Ski, Οχήματα Μάχης τύπου HUMMER – VBL και μηχανές ΤΤ.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης έγινε κατανοητή η σημασία της διακλαδικότητας, με τη συνεργασία μεταξύ Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς να αποδίδει ένα άρτιο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, «όλοι λειτούργησαν με ακρίβεια ρολογιού», εξαίροντας την άψογη συνεργασία, την άριστη εκπαίδευση, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των καταδρομέων, των πεζοναυτών και των πιλότων που ανταποκρίθηκαν άψογα στα ριψοκίνδυνα και άκρως απαιτητικά σενάρια που είχε σχεδιάσει η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα και μετέφερε λεπτό προς λεπτό και με Live μετάδοση όλα όσα συνέβησαν στην εντυπωσιακή επίδειξη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με το πέρας της επίδειξης και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στη νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων, τονίζοντας ότι «ένας από του κυριότερους στόχους της αναδιοργάνωσης από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ήταν η ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ στον απόλυτο βαθμό και τα οφέλη της στον καιρό της ειρήνης αλλά και του πολέμου. Αυτοσκοπός θα μπορούσα πω, χωρίς να χαρακτηρισθώ υπερβολικός».

Στη συνέχεια εξήρε τον άψογο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης – επίδειξης των Ειδικών Επιχειρήσεων «με ακρίβεια ρολογιού» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο έλαβαν μέρος στην επίδειξη, τονίζοντας «…την απόλυτη αρμονία ανθρώπων, μέσων και μηχανών με κοινό στόχο και σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής».

«Η ενεργοποίηση της ΔΕΠ ανοίγει νέα εποχή για τις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Είμαστε πολύ περήφανοι», συνέχισε και δεν παρέλειψε να δώσει πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην επίδειξη.

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Αλκ. Στεφανής μας φέρνει αντιμέτωπους με «προκλήσεις και απειλές» που καθιστούν ιδιαίτερα «απαιτητικό το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά σε «ποιοτική και ποσοτική αύξηση προσωπικού», ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται «αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων με εμπλοκή και της εγχώριας βιομηχανίας».

«Ως έθνος», κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «λειτουργούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονιάς».

Σπουδαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Απένειμε τα εύσημα για την άριστα εκτελεσμένη άσκηση από πλευράς συγχρονισμού. «Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει χώρες με κοινές αξίες όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να συνεργάζονται, να εκπαιδεύονται και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο», τόνισε ο Τζ. Πάιατ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ