Προνόμια: Πόσοι Έλληνες θα μπορούσαν να τα έχουν από σήμερα – Τι ισχύει σε εστίαση, κλειστούς χώρους


Προνόμια εμβολιασμένων: Τη νέα στρατηγική και τις διευκολύνσεις προς τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Οι χώροι για αμιγώς εμβολιασμένους και οι μεικτοί. Πώς θα λειτουργούν και από πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες

Η κυβέρνηση επισημοποίησε την ύπαρξη προνομίων των εμβολιασμένων σε ό,τι αφορά χώρους εστίασης, κινηματογράφους, θέατρα και γήπεδα με τις ανακοινώσεις να γίνονται το πρωί της Τρίτης (29.06). Όπως έγινε γνωστό, θα δημιουργηθούν αμιγώς χώροι για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία αλλά και μεικτοί χώροι, στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι.

Και στις δυο περιπτώσεις θα ισχύουν και πάλι συγκεκριμένα πρωτόκολλα, στους αμιγώς χώρους, βέβαια, θα υπάρχουν πολλές περισσότερες ελευθερίες. Τα νέα βήματα απελευθέρωσης, λοιπόν, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου με την ελπίδα ως τότε να έχει προχωρήσει περαιτέρω το σχέδιο του εμβολιασμού στη χώρα και να έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό των πολιτών που θα μπορούν να απολαύσουν τα προνόμια.

Οι Έλληνες που θα είχαν ήδη τα προνόμια

Για την ώρα, 3.730.060 Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν προνόμια, αν αυτά ίσχυαν από σήμερα. Τόσοι είναι οι συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού τους, είτε με τις δυο δόσεις εμβολίου είτε με το μονοδοσικό.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 8.299.173 εμβολιασμοί, με τους 4.800.539 να αφορούν την πρώτη δόση.

Την Τετάρτη (29.06), πραγματοποιήθηκαν 96.835 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 38.133 αφορούσαν πρώτη δόση ενώ 63.980 τη δεύτερη.

Τα δεδομένα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα μέχρι τις 29 Ιουνίου 2021emvolio.gov.gr

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τα 150 ευρώ στην ηλικιακή ομάδα 18 ως 25 ετών από τον προγραμματισμό της πρώτης δόσης εμβολίου, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ραντεβού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πρωί της Τετάρτης ο αριθμός των ραντεβού είχε φτάσει στα 18.000.

Οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι

Στις ανακοινώσεις αναλύθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο οι χώροι, είτε κλειστοί είτε ανοικτοί σε κάποιες περιπτώσεις, θα χωρίζονται σε αυτούς που θα έχουν δικαίωμα εισόδου μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με φυσική ανοσία και σε αυτούς όπου θα μπορούν να εισέρχονται και μη εμβολιασμένοι.

Στους μεικτούς θα είναι απαραίτητο το rapid tets για την είσοδο των πολιτών και η μάσκα εντός αυτών, ενώ στους αμιγείς δεν θα απαιτείται κάποιο τεστ αλλά κατά περίσταση θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Αναλυτικά πώς ορίζονται οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι

  • Οι αμιγείς χώροι είναι χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
  • Οι μεικτοί χώροι είναι χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Τι ισχύει στους αμιγείς χώρους

Στους κλειστούς χώρους πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια και καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα από 15 Ιουλίου η λειτουργία θα είναι με 85% πληρότητα

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε κινηματογράφους και θέατρο

Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων τους

Στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα και κλαμπ) η πληρότητα θα είναι στο 60%

Τι ισχύει στους μεικτούς χώρους

Η πληρότητα σε εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα θα είναι στο 50%

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμα

Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test

Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων

Στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης που ανοίγουν από την Παρασκευή, 2 Ιουλίου,η πληρότητα είναι έως 25% και υποχρεωτικό rapid test των μη εμβολιασμένων.

Τι ισχύει στα γήπεδα

Όπως ανακοινώθηκε τα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα που ανοίγουν μετά τις 15 Ιουλίου προβλέπονται μόνο αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Η πληρότητα θα είναι στο 85%

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων τους

Ο στόχος της κυβέρνησης

Με βάση όσα αναφέρθηκαν από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Γεραπετρίτη, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, ο στόχος της κυβέρνησης είναι τριπλός. Αναλυτικά:

  1. Να προσφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί διαβατήριο υγείας για την Ελλάδα
  2. Να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας σε χώρους με υψηλό συνωστισμό
  3. Να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί

Η παρουσίαση της στρατηγικής της κυβέρνησης


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ